13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImpozit cu forta la Primaria Craiova

Impozit cu forta la Primaria Craiova

Mai multi contribuabili din comunele Malu Mare si Cârcea au incercat sa se scada cu impozitul din scriptele Primariei Craiova, pentru ca imobilele pe care le detin nu sunt pe teritoriul Baniei. Raspunsul a fost sec: nu se poate!


Proprietarii din Malu Mare ale caror imobile se afla in zona „disputata“ de autoritatile publice locale si Primaria Craiova – Selgros, Vama – sunt instiintati de Directia Taxe si Impozite a municipalitatii ca nu pot plati darile pe terenuri si cladiri catre bugetul comunei, ci numai la Craiova. Este vorba de câteva zeci de localnici din Malu Mare care fie au fost pusi in posesie de Primaria Craiova dupa 1991, fie au cumparat sau dobândit terenuri de la acestia, pe „granita“ dintre localitati. „Desi, din punct de vedere teritorial-administrativ, dar si in Planul Urbanistic General, pamânturile si constructiile se gasesc pe raza comunei noastre si, implicit, oamenii ar trebui sa plateasca impozitele la noi, Primaria Craiova le comunica acestora ca nu pot fi scazuti din rolul fiscal“, a declarat primarul din Malu Mare, Alexandru Dicu. Directorul adjunct al Directiei Taxe si Impozite a Primariei Craiova, Eugen Calinoiu, confirma ca mai multe persoane din Malu Mare si Cârcea, alta localitate invecinata cu Bania, au solicitat anularea certificatului de rol fiscal si ca, intr-adevar, cei mai multi dintre ei au fost refuzati. „Nu exista cadru legal pentru ca acesti contribuabili sa plateasca la alte bugete. Baza dupa care este repartizat un contribuabil este actul de proprietate a imobilului si numai acesta, respectiv contractul de vânzare-cumparare. Daca in acest document imobilul apare ca intravilan al municipiului, atunci impozitul aferent va fi obligatoriu virat catre bugetul Craiovei. Orice alta dovada ca bunul s-ar afla in alta parte este nula din punctul nostru de vedere“, a declarat directorul Calinoiu. Intr-adevar, din cauza retrocedarilor haotice, municipalitatea s-a facut stapâna pe terenurile administrate de Malu Mare, iar aceia care au intrat in posesia unor titluri au fost insemnati ca proprietari pe terenuri ale Baniei, la fel ca si cumparatorii lor.


Atac la Codul Fiscal


Codul Fiscal prevede la articolul 256 ca „(1) Orice persoana care are in proprietate teren situat in România datoreaza pentru acesta un impozit anual, exceptând cazurile in care in prezentul titlu se prevede altfel. (2) Impozitul prevazut la alin. (1), denumit in continuare impozit pe teren, se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale in raza careia este situat terenul“. La fel este si in cazul cladirilor. Potrivit Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Dolj, terenurile situate la sud de Vama Craiova sunt in raza administrativ-teritoriala a comunei Malu Mare, dupa cum si terenurile ocupate de complexul Selgros, Vama Craiova si alte societati comerciale pozitionate la sud de strada Caracal, la iesirea din Craiova, apartin aceleiasi comune. „Nu cred ca este vorba ca in actul de proprietate scrie «intravilan Craiova» si, chiar daca ar fi asa, oamenii detin carti funciare si foi de cadastru din care reiese clar ca imobilele sunt pe teritoriul nostru“, a spus primarul Alexandru Dicu. Situatii similare se intâlnesc si la Cârcea, unde insa exista si câteva cazuri in care oamenii au fost scazuti de la impunerea fiscala a Craiovei. „Stiu ca noi am organizat o inspectie fiscala si am notificat mai multi proprietari ca va trebui sa plateasca impozitele la Cârcea. Doar câtiva ne-au anuntat ulterior ca nu mai platesc si la Craiova“, a afirmat viceprimarul din Cârcea, Toader Avram.


Firmele, spete separate


Disputa pe taxe si impozite intre Craiova si vecini se poarta mai ales pe seama agentilor economici, care vireaza anual miliarde municipalitatii. Aici insa Primaria Craiova invoca numai Planul Urbanistic General al orasului, in temeiul caruia a acordat autorizatiile de construire si, implicit, a cerut impozit. In aceste cazuri, atât Primaria Cârcea, cât si Primaria Malu Mare au chemat in instanta administratia Baniei pentru a o obliga sa nu mai aplice impozitarea pe teritoriul lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS