6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMortul si-a platit sase ani taxa radio-TV

Mortul si-a platit sase ani taxa radio-TV

Unui doljean decedat de sase ani i se emit permanent facturi pentru plata taxei radio-TV. Pâna acum, banii i-au fost platiti de familie, care a incercat fara succes sa demonstreze functionarilor de la ghiseu ca defunctul nu mai urmareste demult emisiunile TV.


Cu toate ca a decedat pe 29 octombrie 2000, doljeanul Ion Dagalita, din comuna Valea Stanciului, figureaza in scripte ca a cotizat in cei sase ani la bugetul televiziunii nationale. Ba, atunci când a mai intârziat cu vreo factura, si-a achitat si penalitatile de rigoare. Ultima nota de plata este emisa pentru lunile mai si iunie 2006: 50.000 de lei in contul folosirii radioului si alte 80.000 de lei – plata pentru vizionarea emisiunilor TV. A fost picatura care a umplut paharul. Paharul rudelor cotizante. In urma cu câteva zile, pe adresa redactiei GdS a sosit o sesizare din partea urmasilor lui Dagalita care s-au saturat sa achite facturile mortului, din moment ce acesta nu mai priveste demult la TV. Craioveanul Gheorghe Dagalita, fiul decedatului, povesteste ca a incercat de mai multe ori sa scape de aceasta taxa, dar ca nu a fost luat in seama de functionarii Electrica.


„Parintii mei au locuit in comuna Valea Stanciului si au decedat. Totusi, cei de la Electrica emit in continuare facturi pentru plata taxei radio-TV pe numele decedatilor. Am fost la ei pentru scaderi, insa n-au binevoit sa faca acest lucru“, a spus Gheorghe Dagalita.


30 de miliarde – cotizatia in Dolj


Nora defunctului, Nicoleta, ne-a spus ca functionarilor de la ghiseu li s-a prezentat inclusiv certificatul de deces al socrului, fara nici un rezultat insa. „Casa este inca pe numele parintilor, pentru ca n-am avut bani de succesiune. Curentul il platim noi, dar am vrut sa ne scadem cu taxa radio-TV pentru ca acolo nu mai locuieste nimeni. Oricum, n-am avut niciodata televizor acolo. Cei de la Electrica ne-au spus ca nu se poate. Daca ai contract pentru curent, trebuie sa platesti si taxa radio-TV. S-a dus cu toate actele, inclusiv cu certificatul de deces al defunctului, dar nu s-a intâmplat nimic. Am vorbit si pe la TVR, ca avem si noi cunostinte pe acolo, si n-au stiut ce sa ne spuna“, a spus Nicoleta Dagalita. Directorul Societatii de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) Electrica Craiova, Stefan Croitoru, a spus ca nu a mai intâlnit pâna acum un asemenea caz.


„Sa se prezinte cu certificatul de deces si nu va fi nici o problema. Nu este nevoie de succesiune in acest caz. Chiar si la curent, mostenitorii de drept pot face o declaratie notariala prin care pot prelua contractul pe perioada determinata, pâna la intocmirea actelor de succesiune. Cât priveste taxa radio-TV, noi nu putem obliga oamenii sa-si plateasca restantele. Sunt vreo câteva miliarde de lei vechi restante“, a spus Croitoru.


Directorul SDFEE a mai precizat ca in contul acestei taxe din judet se colecteaza anual circa 30 de miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU