6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaldura conservata, 700 de euro de familie

Caldura conservata, 700 de euro de familie

Peste 50.000 de apartamente din Banie trebuie reabilitate termic pâna in 2009, in cadrul unui program multianual care pare impiedicat in etapa de finantare, 33% din valoarea lucrarilor, circa 700 de euro de familie, urmând a fi suportata de proprietari.


Procedurile de derulare a programului national de reabilitare termica 2006-2009, stabilite miercuri la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, nu sunt in masura sa-i extazieze pe proprietarii locuintelor care vor suferi modificari, sunt de parere specialistii Primariei Craiova. Desi obiectivele programului suna convingator – reducerea facturilor pentru intretinere, imbunatatirea confortului termic etc., parcurgerea etapelor este conditionata de câtiva factori financiari si organizatorici care-i privesc strict pe proprietari. Bunaoara, nici unul dintre cele peste 50.000 de apartamente care trebuie reabilitate termic in Banie nu poate fi inscris separat in plan, dar nici impreuna cu toate apartamentele invecinate din condominiu, fara acceptul a 50% plus 1 din membrii respectivei asociatii de proprietari, exprimat prin decizie a adunarii generale a proprietarilor. Presupunând ca au fost depasiti urmatorii pasi si ca a fost finalizat si proiectul pentru executarea lucrarilor, urmeaza aprobarea finantarii de 34% – alocatie bugetara de stat, 33% – fonduri din bugetele locale si 33% – participatia locatarilor. „Expertii din Ministerul Transporturilor au apreciat ca o familie din Craiova ar trebui sa plateasca intre 400 si 700 de euro pentru reabilitarea termica, in functie de caracteristicile constructiei si ale sistemului central de incalzire. Ramâne la latitudinea craiovenilor sa judece daca este mult sau putin“, a aratat Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari, din cadrul Primariei Craiova. El a mai spus ca nu vor fi inlaturate nici solutiile mansardarii: „S-au luat in calcul si variantele mansardarii si efectuarii altor constructii de acest gen, insa, in aceste cazuri, demersul nu va putea fi inscris in proiectul de reabilitare fara acceptul a 100% din membrii asociatiei“.


Auditul energetic, obligatoriu, dar greoi


Pentru reabilitarea termica a unui imobil este nevoie, in ordine, de decizia adunarii generale a proprietarilor, de dovada existentei fondului de reparatii al asociatiei, de inscrierea in programul anual derulat prin primarie, de aprobarea planului, de auditul energetic, de elaborarea si avizarea proiectului (cu abordarea celei mai eficiente variante de cost) si, in final, de executia lucrarilor si receptia acestora. Totalul apartamentelor din România pentru care se impun masuri de reabilitare se ridica la 2,4 milioane, in vreme ce numarul de auditori energetici – organisme autorizate care emit certificatul energetic si intocmesc pachetul de masuri – abia se ridica la 156. Marian Giubelan a declarat ca statul aloca numai in 2006 130 de miliarde de lei vechi pentru activitatea de auditare.


„Vestea buna e ca evaluarea se face exclusiv pe banii statului. Pe de alta parte, este putin probabil ca sume distribuite in 2006 vor fi cheltuite, având in vedere numarul redus de auditori. Insa fara certificat energetic, pentru nici un imobil nu se va putea elabora documentatia de executare a lucrarilor“, a mai spus Giubelan. Potrivit programului national, dupa 2009 devine obligatoriu certificatul energetic al cladirii, fara de care prorietarul unui apartament nu-l va putea vinde.


Nici un bloc izolat termic in Banie


In toata tara, din 2002 si pâna acum au fost reabilitate termic prin diverse metode de cofinantare doar 600 de cladiri, iar in Banie – nici una. Nici la capitolul incercari asociatiile craiovene nu stau mai bine, numai patru astfel de entitati solicitând informatii la primarie. „Doua asociatii de pe strada Calea Bucuresti, una de pe strada Câmpia Islaz si alta de pe strada Nanterre ne-au cerut detalii despre proiectele de reabilitare termica pe care le puteau accesa si pâna acum, dar in alte conditii, conform reglementarilor in vigoare. Nici una dintre acestea nu a revenit insa si cu o cerere de aprobare. Pentru a demara o astfel de actiune, o asociatie trebuie sa depuna la primarie o solicitare insotita de fisa de identitate a imobilului si hotarârea adunarii generale prin care s-a aprobat reabilitarea termica“, a afirmat Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii.


Standardul suedez


Exemplul de casa cu consum energetic redus datorita izolatiilor, prezentat de specialistii MTCT, este cea standard suedeza (125 mp, unifamiliala) care „manânca“, pe an, 8.000 kWh energie termica si elimina, daca energia se obtine din arderea combustibililor fosili, 4 kg emisii poluante si 2.300 kg de monoxid de carbon. O casa identica, dar izolata minim conform normativelor românesti din 1995, consuma 15.000 kWh si expira 8 kg de emisii poluante si 4.200 kg de monoxid de carbon, in vreme ce una neizolata se incalzeste cu 31.000 kWh si polueaza atmosfera cu 16 kg de emisii si 8.700 de kg monoxid de carbon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS