11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de milioane platite pe beton fictiv

Sute de milioane platite pe beton fictiv

In 2005, primaria a achitat firmei ERPIA opt miliarde de lei pentru asfaltarea aleilor din Parcul „Nicolae Romanescu“. Dupa ce au verificat situatiile, controlorii Curtii de Conturi au concluzionat ca zeci de tone de bitum existau doar in acte.


Primaria Craiova a platit nejustificat 27 de tone de bitum firmei ERPIA SA, in contul lucrarilor de asfaltare pe care societatea le-a executat in cursul anului 2005. La aceasta concluzie au ajuns controlorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj, dupa ce au verificat actele contabile ale institutiei intocmite anul trecut. Potrivit celor relatate de responsabilii din cadrul primariei, bitumul respectiv ar fi fost trecut fictiv in facturi, deoarece nici nu ar fi fost folosit la lucrari de constructor. „Este vorba de lucrarile de asfaltare si reabilitare a aleilor din Parcul «Nicolae Romanescu». In mod eronat, firma a trecut aceasta cantitate la lucrari de turnare de covor asfaltic, in loc s-o treaca la capitolul de raparatii. Faptul a fost sesizat in timpul controlului de la Curtea de Conturi si firma a trebuit sa returneze banii. Este vorba de 330 de milioane de lei vechi“, a precizat Nicu Crecorian, sef Serviciu administrare si intretinere drumuri in cadrul Primariei Craiova.


Bordu l-a luat pe nu in brate


Sever Bordu, directorul adjunct al Directiei tehnice a primariei, seful direct al lui Crecorian, sustine ca nu-si aminteste sa fi fost vreo problema cu drumurile anul trecut: „Nu au fost gasite diferente in cantitatile de materiale. Am discutat cu inspectorii in timpul controlului, toate problemele s-au rezolvat atunci“. Ce omite sa spuna insa Bordu este ca, daca inspectorii financiari nu descopereau inadvertenta, banii pentru bitumul fictiv ramâneau platiti, fara ca responsabilii care au semnat procesele-verbale de receptie a lucrarii sa sufle o vorba. La rândul sau, Lucian Capitanescu, directorul firmei ERPIA, sustine ca primaria a fost oscilanta in adoptarea solutiei tehnice la o parte din lucrare. „Au vrut plombite si dupa aia covor asfaltic. Este adevarat ca si noi am insistat pentru covor asfaltic, pentru ca nu puteam da garantie doi ani, cum voiau ei, pentru niste plombe. Nu stiu exact detaliile, astea sunt discutii tehnice. Va dati seama ca daca actele au venit la mine le-am semnat. Cred ca lucrurile s-au reglementat, pentru ca vin cei de la Curtea de Conturi si le descopera“, a spus Capitanescu. Trebuie spus ca firma ERPIA a câstigat intreaga lucrare de asfaltare din parc, in valoare de opt miliarde de lei vechi. Suprafata totala reabilitata a fost de 22.700 de metri patrati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS