8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu euroregiunilor, da descentralizarii

Nu euroregiunilor, da descentralizarii

Presedintele Traian Basescu a criticat dur birocratia, de aceasta data in cadrul Adunarii Generale a Asociatiilor Municipiilor din România. La intâlnirea care s-a desfasurat ieri la Baia Mare s-au reunit primarii marilor orase din tara. Seful statului a vorbit din nou despre accelerarea descentralizarii, obiectiv pentru care exista sustinere si din partea premierului Tariceanu.


Traian Basescu a declarat totodata ca prevede un esec al euroregiunilor, din cauza sistemului decizional complicat. Traian Basescu a criticat dur birocratia si centralizarea serviciilor de stat: „Nu exista nici o deosebire intre modul in care lucra statul român inainte de 1989 si cum lucreaza acum… Nici o mare directie reprezentata in teritoriu nu lucreaza pentru populatie“, a adaugat presedintele.


Seful statului a subliniat ca descentralizarea este singura solutie care poate pregati comunitatile locale pentru perioada post -aderare: „Cred ca procesul de descentralizare accelerata este o solutie care sa pregateasca toate comunitatile locale pentru ceea ce urmeaza de la 1 ianuarie 2007“. Presedintele s-a referit si la sustinerea financiara necesara descentralizarii: „Important e ca descentralizarea sa se faca bine si sa fie sustinuta de resursele financiare“. Basescu a declarat ca exista vointa politica la nivelul guvernului si ca premierul Tariceanu sustine fara rezerve initiativa descentralizarii administratiei locale. Seful statului a insistat pe tema unei administratii locale europene, insa a prevazut un esec al euroregiunilor, din cauza sistemului decizional foarte complicat, care permite luarea hotarârilor in functie de interesele politice: „Intuiesc un esec al functionarii eficiente a regiunilor de dezvoltare, celebrele euroregiuni. Sistemul decizional este complicat in aceste euroregiuni si stim foarte bine: prezenta presedintilor de consilii judetene este cea care face sa se adopte un proiect sau altul“. Basescu a propus o noua intâlnire cu primarii, la Bucuresti, la sfârsitul lunii septembrie, pentru a pune la punct legislatia referitoare la descentralizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS