5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGutau si Dicu, inca in arest

Gutau si Dicu, inca in arest

Judecatorii Tribunalului Vâlcea au decis ieri sa-l puna in libertate pe primarul Mircia Gutau, dar au mentinut masura arestarii preventive in cazul viceprimarului Nicolae Dicu. Nemultumiti de sentinta, atât procurorii, cât si avocatul viceprimarului au facut recurs la decizia magistratilor.


Mircia Gutau si Nicolae Dicu, acuzati pentru luare de mita si complicitate la luare de mita, au fost adusi ieri la Tribunalul Vâlcea de la Penitenciarul de Maxima Securitate Colibasi, din judetul Arges.


Conform cercetarilor procurorilor DNA Bucuresti, cei doi edili sunt acuzati de fapte de coruptie pentru ca ar fi pretins suma de 50.000 de euro, in perioada aprilie – iulie 2006, de la patronul firmei ROVIMET, Crinu Popescu. Din suma respectiva, Nicolae Dicu a primit 25.000 de euro, el fiind prins in flagrant pe 6 iulie de procurorii DNA in timp ce incasa 20.000 de euro de la denuntatorul Crinu Popescu.


Conform declaratiilor date de denuntator, Nicolae Dicu a primit restul sumei, 5.000 de euro, in biroul de la primarie, intr-un plic. La 10.30 a inceput procesul, in sala 13, iar presedinta completului de judecata a fost Adriana Dinescu Maracinescu.


Denuntatorul a lipsit de la proces


Martori in proces sunt denuntatorul Crinu Popescu, Florin Toma, directorul adjunct al ROVIMET, Toma Mihaescu, secretarul primariei, Cristian Jinaru, fostul sef al Biroului de Urbanism din cadrul primariei, Elena Liliana Mihailescu, actualul sef al Biroului de Urbanism, si Parasca Oprea. De la proces au lipsit denuntatorul si Florin Toma. Avocatii celor doi inculpati au solicitat completului de judecata ca audierea primarului si viceprimarului sa nu se faca ieri si sa se amâne, deoarece lipseste denuntatorul. „Solicit, si sunt convins ca veti da curs solicitarii noastre, sa-i audiati pe inculpati in aceeasi zi cu denuntatorul, deoarece avem serioase dubii, mai ales ca el lipseste. Procesul il vrem public“, a solicitat Doru Viorel Ursu, avocatul lui Gutau. Si avocatul Octavian Fieroiu, care il apara pe primar, a cerut ca inculpatii sa fie audiatii concomitent cu Crinu Popescu. „Consider ca nu e corect sa audiem inculpatii daca lipseste denuntatorul. Insist pe necesitatea audierii a inculpatilor concomitent cu denuntatorul. Noi avem datoria de a scoate adevarul la iveala“, a precizat Octavian Fieroiu.


Avocatii au cerut ca inculpatii sa fie cercetati in stare de libertate


Atât avocatul lui Nicolae Dicu, Marian Nazat, cât si cei ai lui Gutau au solicitat, in cadrul procesului, ca inculpatii sa fie cercetati in stare de libertate, deoarece pâna pe 29 septembrie, când Inalta Curte de Casatie si Justitie va decide stramutarea procesului, conform solicitarii procurorilor DNA, mandatele de arestare ale celor doi vor depasi 60 de zile.


Procurorul care a facut parte din completul de judecata a sustinut, in urma solicitarilor avocatilor, ca inculpatii nu indeplinesc conditiile de punere in libertate. „Pâna pe 29 septembrie, instanta poate sa mai acorde un termen de judecata. Consideram ca nu sunt indeplinite conditiile de punere in libertate si ne opunem cererii de eliberare“, a spus procurorul. Când i s-a dat cuvântul, primarul Gutau a precizat ca in dosar nu exista nici o proba impotriva lui si ca nu a cerut mita. Nicolae Dicu a afirmat ca este o inscenare facuta de Crinu Popescu si nu a gândit niciodata ca i se poate intâmpla asa ceva.


Procurorii au facut recurs


Procesul a durat mai bine de doua ore, iar deliberarea, trei ore si jumatate. Presedinta completului de judecata, Adriana Dinescu Maracinescu, a declarat ca instanta a admis cererea formulata de inculpatii Mircia Gutau si Nicolae Dicu de a fi audiati in aceeasi zi cu denuntatorul Crinu Popescu. Noul termen de judecare al procesului a fost stabilit pe 11 octombrie, când vor fi audiati si martorii din dosar. „Instanta a decis ca masura arestarii preventive in cazul inculpatului Nicolae Dicu sa ramâna in continuare. In cazul inculpatului Mircia Gutau s-a decis ca masura de arestare preventiva sa fie inlocuita, acesta fiind pus in libertate cu interdictia de a parasi localitatea. Cei doi inculpati au dreptul de a face recurs in 24 de ore de la pronuntare“, a declarat Adriana Dinescu Maracinescu. Nemultumit de hotarârea instantei, procurorul a declarat in sala de judecata ca va ataca cu recurs decizia luata in cazul lui Gutau.


De asemenea, si aparatorul lui Dicu a spus ca va face recurs. Recursurile vor fi judecate, in zilele urmatoare, la Curtea de Apel Pitesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS