10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuitorii din Ocnele Mari, obligati sa plateasca apa murdara

Locuitorii din Ocnele Mari, obligati sa plateasca apa murdara

Consumatorii casnici din Ocne trebuie sa plateasca 800 de milioane pentru apa infecta livrata pâna acum. Ministerul Economiei si Comertului trebuie sa acopere diferenta pâna la 1,5 miliarde.


Cetatenii din orasul-statiune Ocnele Mari vor fi obligati sa isi plateasca restantele la apa furnizata in localitate. Pâna nu demult, la robinetele celor din Ocne apa curgea numai dupa un program de maximum doua ore pe zi, iar calitatea acesteia era extrem de proasta. Faptul ca locuitorii din Ocne au reclamat ca apa furnizata de Acvarim era nepotabila a determinat demararea unui control si a unor analize amanuntite care au demonstrat ca, intr-adevar, apa ce curgea la robinetele celor din Ocne nu putea fi folosita nici macar pentru spalat.


Radu Gheorghe, primarul statiunii, a declarat ca motivele pentru care apa din localitate era ruginita si plina de bacterii se regasesc in faptul ca tevile prin care se face transportul acesteia sunt foarte vechi si deteriorate. „Pentru ca apa era intrerupta de Acvarim si era furnizata numai pe baza unui program, toate impuritatile si rugina erau antrenate in momentul in care se relua presiunea. Sunt sigur ca apa era nepotabila“, a spus primarul. El recunoaste ca principalii vinovati pentru situatia grava in ceea ce priveste alimentarea cu apa din Ocnele Mari sunt chiar autoritatile locale. „Nu pot sa invinovatesc Acvarimul pentru deficientele de la conductele noastre. Avem restante destul de mari la societatea de furnizare a apei, iar programul a fost impus din cauza acestor datorii“, a mai afirmat primarul. Intreaga statiune are de plata mai bine de 1,5 miliarde de lei noi pentru apa consumata. Radu Gheorghe a mai afirmat ca, in urma discutiilor cu cei din conducerea firmei de distributie a apei, acestia au decis reluarea livrarii in ritm constant catre locuitorii si agentii economici din localitate.


Pierderile trebuie platite de Conversmin


Primarul din Ocnele Mari sustine ca aproape jumatate din datoriile pe care localitatea le are de platit Acvarimului au fost cauzate de lucrarile de stabilizare a terenului efectuate de societatea de stat Conversmin. „A existat o perioada de o jumatate de an in care sute de utilaje si oameni ai acestei societati au lucrat in zona conductelor de apa. Acestea au fost deteriorate si s-au inregistrat pagube foarte mari“, a declarat Gheorghe. Acesta afirma ca valoarea pierderilor de pe reteaua de apa potabila din cauza interventiilor repetate ale Conversminului se ridica la aproape 700 de milioane de lei vechi. El spune ca autoritatile locale din Ocne impreuna cu reprezentanti ai Consiliului Judetean Vâlcea au luat decizia de a trimite catre Ministerul Economiei si Comertului o nota prin care se cere plata acestei sume ce reprezinta aproape jumatate din restanta totala. Potrivit primarului Radu Gheorghe, restul sumei trebuie acoperita de la consumatorii casnici care nu si-au mai platit apa de o buna perioada. Aproape 800 de milioane de lei va trebui scosi din buzunarele cetatenilor din Ocne, bani care vor fi platiti pentru apa infecta ce curgea pâna nu demult la robinetele oamenilor. Edilul-sef al localitatii spune ca datoriile de la cetateni va trebui recuperate. „Vom ajunge si pâna la executarea silita a unora deoarece este necesar sa avem restantele platite la zi pentru a avea si apa cu program neintrerupt“, a avertizat primarul.


Serviciul de distributie va fi concesionat


Radu Gheorghe spune ca la sfârsitul acestei luni consiliul local va organiza o licitatie de concesionare a serviciului local de distributie a apei potabile. „Exista unele conditii speciale care trebuie indeplinite de firmele ce vor participa la aceasta licitatie. Opinia mea e ca singura societate care indeplineste aceste criterii este Acvarim. De altfel, ea s-a si inscris la licitatie. Vom vedea insa cine va concesiona acest serviciu dupa ce vor fi indeplinite toate formalitatile necesare“, a afirmat edilul. Firma care va câstiga licitatia va trebui sa preia toate datoriile atât de la Conversmin, cât si de la populatie. Datoriile oamenilor catre societatea de distributie s-au multiplicat si din cauza faptului ca multi dintre acestia refuza sau nu au posibilitatea de a-si monta apometre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS