20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiscul doljean a intrat pe mâna Parchetului

Fiscul doljean a intrat pe mâna Parchetului

Un dosar de control intocmit de inspectorii financiari ai Camerei de Conturi a ajuns pe masa procurorilor, care trebuie sa se pronunte daca fiscul a respectat legea la incasarea creantelor bugetare. La sfârsitul lui 2005, finantele aveau de recuperat debite catre bugetul general consolidat al statului in valoare de peste 9.000 de miliarde de lei vechi.


Procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova trebuie sa se pronunte asupra modului in care Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a respectat legea in cazul incasarii creantelor bugetare in cursul anului 2005. Acestia au fost sesizati in legatura cu aspectul sus mentionat de controlorii Camerei de Conturi Dolj, care au incheiat recent verificarile asupra activitatii institutiei pentru anul trecut. Potrivit raportului de control, la 31 decembrie 2005 fiscul doljean avea de incasat la bugetul general consolidat al statului creante in valoare totala de 9.152 de miliarde de lei vechi, din care 5.504 miliarde numai la bugetul de stat. In urma verificarilor, inspectorii financiari au considerat ca activitatea Directiei de finante publice a judetului lasa de dorit sub anumite aspecte. Spre exemplu, in cazul a 369 de agenti economici la care exista hotarâri judecatoresti de pronuntare a falimentului, exista slabe sperante ca fiscul isi va putea recupera debitele, deoarece multi dintre ei nu prea mai au bunuri de valoare in patrimoniu. Acestia au debite de 1.225,58 miliarde de lei vechi. In cazul altor 244 de societati comerciale, de la care sunt de recuperat creante de 911,5 miliarde de lei vechi, executarile silite au fost suspendate, deoarece firmele respective beneficiaza de unele prevederi legale privind reorganizarea judiciara. Pâna la pronuntarea falimentelor, fiscul nu ar putea face nimic ca sa-si recupereze banii.


Radiati cu datorii de 44,4 miliarde


Un caz delicat se refera la 1.352 de firme radiate initial de Oficiul Registrului Comertului (ORC) Dolj (pentru ca nu si-au majorat capitalul social), dar care aveau debite de 44,4 miliarde de lei vechi. Ulterior, fiscul a cerut instantelor de judecata reinmatricularea firmelor, pentru a le putea executa silit. Totusi, finantistii s-ar fi limitat doar la a trimite somatii debitorilor, fara ca executarea sa se concretizeze. In multe cazuri, nici n-ar fi avut ce bunuri sa execute. De altfel, radieri de firme de catre ORC s-au facut si in baza Legii nr. 359/2004 (pentru ca nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare) – 3.132 de firme cu creante de 325,12 miliarde de lei vechi. Abia apoi finantele au cerut numirea de lichidatori. Controlorii Camerei de Conturi au considerat ca in multe cazuri nu s-au respectat intocmai pasii prevazuti de codul de procedura fiscala, in sensul ca unii dintre ei au fost amânati cu recuperarea creantelor. Cel mai mare caz de societate restanta este cel al SC COREMI SA Craiova – firma inregistrata, la data verificarilor, cu creante de circa 118 miliarde de lei vechi, la care se adauga alte nume, printre care SC ROLBEER SRL Craiova – 13 miliarde de lei vechi sau SC MIMITEL COM SRL Craiova – cinci miliarde de lei vechi. Actul de control intocmit de inspectori a fost inaintat procurorilor, care trebuie sa se pronunte asupra modului in care a fost respectat codul de procedura fiscala pentru recuperarea creantelor bugetare.


Fiscul zice ca si-a facut datoria


Reprezentantii DGFP Dolj sustin ca in activitatea institutiei nu exista deficiente, atâta timp cât nici una dintre sumele mentionate mai sus nu a depasit termenul de prescriptie. „Nu exista prejudicii, pentru ca nu s-au depasit termenele de prescriptie. Sunt arierate de 10.000 de miliarde de lei, e dezastru. Mai sunt si cazuri mici. Cine sta sa urmareasca, la atâtea societati, daca SC «Ionescu» SRL a instrainat motocicleta firmei? Apoi te trezesti cu el ca apare in acest raport“, a admis Silviu Dumitru, directorul executiv al DGFP Dolj. La rândul sau, directorul executiv adjunct, Mihai Antonescu, a spus ca nu exista nici un fel de fapta penala in rândul angajatilor sai, nici macar neglijenta in serviciu, afirmând ca in toate cazurile s-au indeplinit procedurile legale de executare silita.


„In cazul COREMI, spre exemplu, unde sunt de recuperat sume foarte mari, am initiat in instanta atragerea raspunderii materiale a directorului Emil Tugui si a actionarilor, care pot raspunde cu averea pentru prejudiciul adus statului. Noi trebuie sa demonstram ca acesta a actionat cu rea-credinta instrainând bunuri executabile ale firmei in valoare de zeci de miliarde de lei catre SC COREMIND SA, la care actionar majoritar este fiul sau (conform ORC, firma il are ca actionar majoritar pe Ovidiu Tugui, cu 86,7% – n.r.)“, a precizat Mihai Antonescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS