12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul a ramas fara vaccin antirabic

Doljul a ramas fara vaccin antirabic

Vaccinul antirabic nu se mai gaseste in nici un spital din tara. De mai bine de trei luni, unicul furnizor nu a mai livrat nici o picatura din acest produs farmaceutic. Sfatul autoritatilor medicale, in cazul in care sunteti muscati de un câine, este sa asteptati zece zile. Daca in acest interval de timp animalul nu a murit, inseamna ca veti scapa cu viata.


Joi seara, un copil de cinci ani din Craiova a fost muscat de un câine chiar in fata blocului in care locuia. Alexandra Marinescu a vrut doar sa se joace cu câinele, un maidanez aflat in grija locatarilor. Animalul nu a mai reactionat insa ca de obicei. In loc sa se lase mângâiat, s-a repezit la fetita si a muscat-o de fata.


Chiar daca muscatura nu a fost grava, fetita alegându-se cu o zgârietura pe obraz, parintii au dus-o imediat la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova. Cadrele medicale au vazut fetita, dar i-au sfatuit pe parinti sa revina dimineata urmatoare. „Au spus ca vaccinul antirabic trebuie facut in interval de 72 de ore si ne-au sfatuit sa venim a doua zi ca sa ferim copilul pe timpul noptii de simptomele neplacute pe care le poate avea administrarea vaccinului“, a povestit tatal fetitei, Misu Marinescu.


Farmaciile nu vând vaccin antirabic


Vineri dimineata, surpriza. In momentul in care se pregateau sa-i injecteze micutei Alexandra Marinescu serul antirabic, care se administreaza inaintea vaccinului propriu-zis, si acela pe terminate, cadrele medicale de la Spitalul „Victor Babes“ au constatat ca ultimele zece fiole de ser pe care le aveau in depozitul farmaceutic erau expirate din 1 septembrie. S-a luat decizia ca fetita sa ramâna internata toata ziua, in speranta ca se va intâmpla o minune si spitalul va reusi sa faca rost macar de o fiola.


Nemaiputând suporta incertitudinea, sotii Marinescu au incercat sa faca rost de ser antirabic de la farmacii, insa au aflat ca nici o farmacie nu vinde asa ceva pentru ca este un produs cu regim special, care se distribuie doar prin farmaciile cu regim inchis din spitale.


Dupa câteva ore de cautari, sotii Marinescu si-au luat copilul de mâna si s-au dus cu el la sediul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj, unde au insistat sa fie primiti de directorul Dan Gabriel Mogos. Insa nici acesta nu a putut sa rezolve problema. „Am rugat conducerea spitalului sa ia legatura cu producatorul si sa explice ca astfel isi asuma riscul. Pe de alta parte, ramâne sa vedem ce se poate face in continuare daca nu reusim sa facem rost de ser, ce riscuri sunt si ce atitudine sa adoptam“, a spus Mogos.


Furnizorul nu a mai livrat de trei luni produse antirabice


Familia Marinescu a plecat de la sediul ASP Dolj asa cum a venit si a ramas ca fetita de cinci ani sa astepte intr-o sectie a Spitalului de Boli Infectioase. „Nimic nu mai merge in tara asta! Ce sa fac eu acum? Sa astept si sa ma rog ca animalul care a muscat-o pe fetita mea sa nu fie turbat? Cine poate sa imi garanteze lucrul acesta? Rabia este o boala cumplita, care ucide. Oare mai- marii sistemului nostru sanitar au aflat lucrul acesta? Si daca stiu, chiar le pasa?“, a mai spus tatal copilului.


Epidemiologul Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova sustine ca serul si vaccinul antirabic sunt o problema nationala, din cauza ca unicul producator si importator, Institutul „Cantacuzino“, a intrerupt livrarile. „Spitalul depinde de Institutul «Cantacuzino» din Bucuresti, care n-a mai livrat acest tip de vaccin de aproximativ trei luni. Am trimis pâna acum de doua ori masina la Bucuresti, dar de fiecare data s-a intors goala. Nu stiu care este motivul, probabil au probleme cu linia de fabricatie, pentru ca in afara de produsele antirabice ne-au fost onorate toate comenzile“, a declarat dr. Georgiana Grecu.


Potrivit dr. Grecu, tot ceea ce inseamna ser si vaccin, Spitalul „Victor Babes“ din Craiova primeste de la Institutul „Cantacuzino“ din Bucuresti, aici intrând si serurile antitetanic, antidifteric sau serul necesar pentru diagnosticarea tuberculozei.


Dupa tot scandalul provocat de parintii copilului de cinci ani, medicii de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ Craiova au decis sa-i administreze micului pacient ultimele fiole de vaccin antirabic din dotare si fara ser.


Rabia, o boala de temut


Rabia sau turbarea este o boala cumplita care se transmite daca esti muscat de un animal sau o persoana bolnava. Simptomele pot sa apara in opt zile sau dupa doi ani de la infectare, iar deznodamântul este dramatic. Boala se soldeaza cu deces. In lipsa unui vaccin antirabic, se poate urmari intr-un singur fel daca exista pericol de infectare. Daca animalul care a produs infectarea este cunoscut si nu a murit in urmatoarele zece zile este semn bun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS