14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePamântul de la MApN asteapta investitori

Pamântul de la MApN asteapta investitori

Primaria Craiova si Consiliul Judetean Dolj s-au cam incurcat in acest an cu terenurile promise de MApN. Invocând diverse motive, cele doua amplasamente de pe strada Caracal nr. 152 si de la Aeroport isi vor gasi o destinatie abia din 2007.


Mii de metri patrati de teren nu pot fi folositi nici anul acesta de autoritatile craiovene, deoarece situatia lor juridica nu a fost lamurita. Totusi, organele abilitate se plâng pe la colturi ca nu au amplasamente pentru a pune in practica ideile marete. In acest timp, din cauza birocratiei sau a incompetentei, amplasamentele de pe strada Caracal nr. 152 si de la Aeroport nu pot fi exploatate. In ambele cazuri, atât Primaria Craiova, cât si Consiliul Judetean (CJ) Dolj sunt nevoite sa stea cu mâinile in sân si sa astepte un raspuns viabil.


In cazul municipalitatii craiovene, oficialii din Banie au reusit inca de anul trecut sa obtina acceptul Ministerului Apararii Nationale de a le pune la dispozitie cele 5,66 ha de teren intravilan de pe strada Caracal nr. 152. Munca de convingere nu a fost usoara, reprezentantii MApN fiind de acord in cele din urma sa treaca terenul respectiv din domeniul public al statului in domeniul public al primariei, prin HG nr. 1012/2005. Dupa mai multe luni in care s-au indoit ca vor reusi, edilii s-au trezit in sfârsit ca au obtinut ce si-au dorit, in toamna lui 2005 fiind intocmit un protocol de predare-primire a terenului, care a si fost aprobat de consilieri pe 30 noiembrie.


Nici nu au apucat bine sa se bucure de victorie, ca alesii locali s-au trezit ca, desi au obtinut amplasamentul, spre surprinderea lor, nu il pot folosi. Motivul a fost existenta unui chirias nedorit, SC SORIN INTERNATIONAL.


„In contractul pe care il avea cu ministerul era stipulat ca, in caz de utilitate publica, toti cei aproximativ 30.000 de metri patrati pentru care platea chirie sa fie eliberati. Cei de la MApN i-au trimis o somatie sa elibereze terenul, insa firma nu s-a conformat. Dupa ce am preluat pamântul, am atentionat si noi societatea sa plece de acolo“, a declarat Ovidiu Vanghelie, director Directia Patrimoniu, Primaria Craiova.


Vazând ca dispozitiile ii sunt ignorate, municipalitatea si-a trimis faimosii juristi sa se lupte in instanta pentru terenul ocupat de firma craioveana, in prezent procesul aflându-se pe rol la instanta de judecata. Desi nu pot sa foloseasca terenul anul acesta, edilii s-au gândit deja ca din 2007 sa ii dea o utilitate. Pe lista de prioritati se afla gasirea unui investitor care sa foloseasca terenul primariei in scopuri productive. „Pâna acum nu i-am prea putut ajuta pe investitori cu teren pentru ca nu am avut de unde. Decât sa facem locuinte unde sa stea 200 – 300 de persoane, mai bine gasim o firma care sa investeasca si sa creeze 1.000 de locuri de munca“, a precizat viceprimarul Sorin Iordache. Daca nu vor reusi sa atraga investitori, edilii se gândesc sa construiasca in acea zona chiar o scoala. Pâna când chiriasul nepoftit va fi evacuat de pe terenul ei, primaria poate insa doar sa viseze la ce va face cu cele 5,66 ha de teren.


Terenul de la Aeroport nu are inca o utilitate precisa


Daca municipalitatea craioveana s-a vazut cu terenul, cel putin in acte, nu acelasi lucru se poate spune despre Consiliul Judetean (CJ) Dolj. In cazul acestuia, cele 256 de hectare de teren, de la marginea Craiovei, se afla inca in procesul de preluare de la MApN. Mai intâi, reprezentantii CJ Dolj a trebuit sa convinga Ministerul Justitiei sa fie de acord cu emiterea unei hotarâri de guvern prin care acordul sa fie parafat. Desi apoi tot procesul parea lesne de realizat, au aparut tot felul de piedici. CJ Dolj ar fi trebuit sa dea o hotarâre prin care sa fie de acord cu preluarea, dupa care MApN sa intocmeasca dosarul necesar pe care sa il inainteze Ministerului Justitiei.


In urma cu câteva luni insa, angajatii consiliului ii invinuiau pe cei de la MApN ca vor sa tergiverseze actiunea, vinovati fiind gasiti tot cei care aratau cu degetul. Problemele au aparut de la asa-zisa hotarâre a CJ Dolj, mai exact aceasta neexistând, consilierii votând-o abia la sfârsitul luni iulie. In aceeasi perioada, a fost transmisa la minister, pentru a fi adaugata la dosarul pe baza caruia va fi intocmit proiectul de hotarâre de guvern, privind transferul terenurilor in proprietatea CJ Dolj. In aceasta situatie, administratia doljeana mai are mult si bine de asteptat pâna sa intre in posesia terenului.


In schimb, dupa ce s-au facut de râs, reprezentantii consiliului nu stiu ce vor face dupa ce vor dobândi in sfârsit terenul. Acestia au precizat ca se va realiza mai intâi un studiu de fezabilitate pentru a stabili ce poate fi amenajat in acea zona, dupa care vor organiza o consultare cu cei mai importanti factori de decizie din Craiova pentru a gasi o utilitate precisa terenului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS