5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria nu stie cine ii conduce regiile

Primaria nu stie cine ii conduce regiile

Obligata de lege sa modifice structura Consiliilor de Administratie de la regiile din subordine, autoritatea publica a Craiovei a descoperit ca nici macar nu stie pe cine a numit in CA-uri anul trecut.


Campania de restructurare a organismelor de conducere de la regiile de autoritate publica este in impas la Craiova, dupa ce executivul local si-a dat seama ca nici macar nu stie cine din Consiliile de Administratie trebuie inlocuit. Mai precis, conform unei legi in vigoare din 6 august, municipalitatea are obligatia de a numi in CA-uri persoane specializate in locul celor care nu aveau tangenta cu domeniul de activitate a regiei, dar care fusesera plasate la masa cu bani tot de autoritatea publica locala, respectând altgoritmul politic al alcatuirii consiliului local. Numai ca, potrivit unei adrese comunicate redactiei GdS, primaria nu are idee pe cine si de ce a validat consiliul local in actualele CA-uri. Astfel, la solicitarea GdS de a face publice numele, apartenenta politica, specializarea si referintele despre aplicarea respectivei specializari in domeniile de activitate a regiilor autonome, Primaria Craiova a raspuns sec: „Va instiintam ca nu detinem datele solicitate si ca pentru obtinerea lor trebuie sa va adresati regiilor“.


O proba mai clara ca administratia Baniei n-a vegheat la respectarea legii când politicul din consiliul local si-a trimis oamenii sa se indoape din banii regiilor nici ca se putea. „Nu e treaba primariei sa verifice astfel de informatii. Consiliul local municipal ii propune, ii valideaza si ii numeste pe membrii CA-urilor. Pe ei sa-i intrebati“, a declarat primarul Antonie Solomon in urma cu câteva zile.


Altceva spune insa legea organizarii si functionarii regiilor autonome subordonate municipalitatii: „Consiliul de Administratie se numeste prin (…) hotarâre a autoritatii administratiei publice locale“. Iar legea administratiei publice locale precizeaza ca autoritatea administratiei publice locale este primarul, ca parte executiva. Cu alte cuvinte, institutia primarului se ingrijeste de fundamentarea, dar si de punerea in practica a oricarei hotarâri a consilierilor locali. La Craiova insa, primaria nu a dorit sa se implice in actiunea de constituire a CA-urilor, desi avea obligatia sa inregistreze si sa verifice propunerile legislativului, pentru a stabili daca acestea respecta cadrul juridic in vigoare.


Partidele trag de timp


Ca sa arate ca nu e tocmai straina de lege, Primaria Craiova a intocmit totusi, in urma cu o luna, câteva liste cu noul format al CA-urilor, dupa criterii recent impuse, pe care urma sa le comunice consilierilor locali. Hârtiile nu cuprindeau insa decât doua nume – al directorului general al fiecarei regii si reprezentantul primariei, restul rubricilor fiind lasate libere.


Consilierii trebuia sa „completeze“ partea de „1-5 membri la propunerea consiliului local“ (de fapt, 1-4, fiindca, dintr-un total de noua rubrici, cât permite legea, cinci sunt rezervate directorului, delegatului primariei si altor trei reprezentanti ai ministerelor), apoi sa le valideze prin vot. Partidele politice nu s-au grabit insa nici ele sa puna in aplicare normativele, preferând sa-i pastreze in fotoliile remunerate din bugetul regiilor pe vechii membri, care intre timp isi incaseaza cuminti indemnizatia de sase – sapte milioane pe luna. „Nu stiu din ce cauza nu am fost pâna acum convocati, dar sigur trebuie sa facem si sa analizam niste propuneri la partid. Nu mai merge sa punem in CA-uri tot soiul de oameni care nu au nici in clin, nici in mâneca… Sper sa faca si celelalte partide la fel“, a spus consilierul municipal Emilian Stefârta (PNL).


„Stiu ca acum se impun mai multe conditii pentru detinerea unui mandat in CA-uri. La PRM nu s-a purtat pâna acum o discutie largita pe aceasta tema, dar, din câte am inteles, ii vom propune din nou pe colegii nostri de partid care sunt acum in CA si care intrunesc criteriile de profesionalism in domeniul respectivei regii“, a declarat consilierul municipal Constantin Stamatoiu (PRM).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS