3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePâinea scapa de timbru

Pâinea scapa de timbru

Producatorii ar putea scapa de obligativitatea timbrarii pâinii din cauza lipsei angajatilor Garzii Financiare care sa controleze firmele producatoare.


Presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat ca reprezentantii Garzii Financiare spun ca nu au oameni suficienti pentru a monitoriza cei peste 8.000 de producatori din sectorul panificatiei. „Timbrarea pâinii este utila in cazul in care cineva se ocupa si de control“, a explicat Popescu. Discutiile legate de timbrare au stârnit dispute aprige intre autoritati si reprezentantii patronatului din morarit. Pentru a evita o posibila scumpire a pâinii din cauza costurilor legate de timbrare, cei din patronat au propus personalizarea pâinii. „Personalizarea pâinii este utila, consumatorul poate afla date suplimentare despre producator, in timp ce timbrarea presupune costuri de pâna la 1.000 de lei/pâine“, a precizat presedintele Rompan.


Garda Financiara Dolj asteapta decizia guvernului


Comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj, Dragos Ursulescu, a declarat ca lipsa personalului nu poate constitui motiv pentru eliminarea timbrarii pâinii. „Niciodata nu este personal suficient. Noi oricum controlam afacerile cu grâu, deci am putea verifica si acest aspect. Nu stiu cât de relevanta este lipsa personalului, deoarece control poate sa faca si Ministerul Finantelor, si Directia Agricola“, a declarat Ursulescu. In prezent, producatorii de pâine trebuie sa respecte vechile reguli la comercializarea produselor de panificatie, adica sa eticheteze pâinea ambalata cu date complete despre furnizor sau producator, iar in cazul celor neambalate datele trebuie sa fie afisate in magazin. Lipsa timbrului de pe pâine se datoreaza faptului ca guvernul a uitat sa emita o hotarâre de guvern care sa stabileasca acest lucru, desi executivul a emis Ordonanta nr. 12/2006 care prevede personalizarea pâinii. „Ordonanta a intrat in vigoare in februarie anul acesta si prevede, pe lânga dotarea cu case de marcat a magazinelor specializate in vânzarea produselor de panificatie, si personalizarea pâinii. Acest lucru trebuia sa se faca in 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, printr-o hotarâre de guvern, care nu a mai aparut“, a precizat comisarul-sef al Garzii Financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS