10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFumatul in tren, interzis

Fumatul in tren, interzis

Adio vremurilor in care calatorii isi puteau fuma nestingheriti tigara pe culoarele trenului. Calatorii pot sa isi puna viciul in cui, deoarece a intrat in vigoare decizia Companiei CFR, prin care se interzice fumatul in trenuri.


Compania CFR – divizia Calatori a dat in urma cu câteva zile un ordin prin care se interzice calatorilor sa fumeze in trenuri. Incepând de ieri, ordinul a fost pus in aplicare si de Regionala de Transport Feroviar Calatori (RTFC) Craiova. De câteva zile, calatorii sunt anuntati si prin intermediul statiei de amplificare a garii ca fumatul este interzis, cei care se abat de la aceasta regula riscând amenzi usturatoare. Daca nu isi poate stapâni viciul, un calator trebuie sa scoata din buzunar intre un milion si cinci milioane de lei, cât este cuantumul amenzii; daca nu are posibilitati financiare sa achite amenda contraventionala, o persoana care incalca legea trebuie sa munceasca 20 de ore in folosul comunitatii.


„Nasii“ ii vor sanctiona pe cei prinsi cu tigara aprinsa


Reprezentantii RTFC Craiova au trecut deja la punerea in aplicare a deciziei. „In ultima saptamâna, toate trenurile de calatori au fost aduse in depou pentru a li se demonta scrumierele. Am lipit pe toate usile vagoanelor afise si placute prin care atentionam calatorii ca fumatul este interzis. Aceasta decizie a fost luata pentru a ne alinia reglementarilor Legii nr. 349/2002, care prevede ca fumatul este interzis in spatiile inchise si in toate mijloacele de transport in comun. Interdictia a inceput sa fie comunicata craiovenilor calatori prin intermediul instalatiilor de sonorizare din statii si trenuri. Oamenii trebuie sa inteleaga ca nici macar pe culoarele dintre vagoane nu au voie sa fumeze“, a mentionat Cosmin Radulescu, director Regionala de Transport Feroviar Calatori Craiova. In plus, angajatii RTFC Craiova au mentionat ca au fost instruiti toti sefii si conductorii de tren pentru a trece la sanctionarea celor care nu respecta legea. Si in dreptul caselor de bilete au fost montate placute cu mesaje similare, urmând ca in cel mai scurt timp si legitimatiile de calatorie sa contina anuntul ca fumatul in tren este interzis. Pentru ca decizia sa fie respectata, reprezentantii Regionalei CFR au precizat ca toti conductorii de tren vor fi insotiti de trupe de politie, care vor verifica pe toata durata calatoriei culoarele trenului, in special pe rutele navetistilor.


„Ar trebui sa ne puna la dispozitie un vagon“


Nu la fel de incântati de decizia intrata in vigoare de ieri se arata calatorii. Multi dintre ei considera aceasta decizie o discriminare, o incercare de ingradire a dreptului lor.


„Când este vorba de 10 – 20 de kilometri distanta, nu este o problema, dar când esti nevoit sa mergi cu trenul trei – patru ore, sau chiar mai mult, din cauza intârzierilor, este ingrozitor. Intelegem sa fie interzis sa fumam pe culoarele vagonului, insa ar trebui sa ne puna la dispozitie un vagon, tip restaurant sau macar un culoar, bine ventilat, in care sa ne putem aprinde tigara. Chiar sunt curios daca ne vor interzice sa fumam cu geamurile deschise in culoarul dintre vagoane. Oare conductorii de tren si nasii nu-si vor mai aprinde o tigara? Chiar si cu microbuzul, daca strabati o anumita distanta, opreste din doua in doua ore, câte cinci minute, pauza pentru tigara“, a mentionat Dorian Voicu, craiovean.


Legislatie


Legea nr. 349/2002 prevede ca fumatul este permis in spatii special amenajate, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa fie construite astfel incât sa nu permita patrunderea aerului viciat in spatiile publice inchise, sa fie ventilate corespunzator, astfel incât nivelul noxelor sa fie sub nivelurile maxime admise. De la prevederile legii fac exceptie barurile, restaurantele, discotecile si alte spatii publice cu destinatie similara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS