Acasă Actualitate Agricultura doljeana se converteste la ulei si zahar

Agricultura doljeana se converteste la ulei si zahar

Termenii economici duri ai pietei ii determina pe tot mai multi agricultori doljeni sa abandoneze culturile traditionale in favoarea celor rentabile din punct de vedere financiar. Specialistii estimeaza o crestere spectaculoasa a suprafetelor insamântate cu plante uleioase si sfecla de zahar, in contextul apropiatei aderari a tarii noastre la piata comuna UE. Calculatiile facute de Ministerul Agriculturii indica faptul ca, in prezent, este mult mai rentabil sa cultivi un hectar cu rapita, floarea-soarelui, soia sau sfecla de zahar, decât cu grâu sau porumb. Spre exemplu, un hectar de grâu, care aduce 3.500 de kilograme de produs, presupune cheltuieli de circa 18 milioane de lei. Profitul ar putea fi de 1.695.000 de lei pe hectar, dar in conditiile in care pretul pe piata al grâului ar fi de 5.700 de lei pe kilogram. Cum, in prezent, preturile maxime sunt de 3.000 – 3.500 de lei pe kilogram, este evident ca agricultorii ies in pierdere cu astfel de culturi. Comparativ, rapita pentru ulei de consum asigura 1.800 de kilograme la hectar, cu cheltuieli de 13.612.000 de lei si profit de 1.238.000 de lei la hectar. Pretul de vânzare ar trebui sa fie de 8.000 de lei pe kilogram. In cazul sfeclei de zahar, cheltuielile sunt de 46.172.000 de lei pe hectar, iar profitul de 13.828.000 de lei. Trebuie spus si ca statul acorda subventii de 15.000.000 de lei pe hectar la acest tip de culturi. Si la floarea-soarelui, cheltuielile pentru un hectar sunt calculate la 16.654.000 de lei, iar profitul la 1.786.000 de lei, deci mai mare ca la grâu. Toate acestea sunt argumente in favoarea culturilor sus-mentionate.


„Agricultorii doljeni se indreapta tot mai mult spre plantele uleioase si sfecla de zahar, care aduc profit si sunt cerute si la export. Spre exemplu, se estimeaza ca in 2007 suprafata insamântata cu rapita aproape se va tripla, ea ajungând, de la 7.160 de hectare in 2005, la 15-20.000 de hectare. Suprafetele insamântate cu sfecla de zahar sunt si ele in crestere. Astfel, daca acum câtiva ani in judet era cultivat doar un hectar din aceasta cultura, acum suprafata este de 995 de hectare, deci a crescut de aproape 1.000 de ori“, a precizat Nicolae Stancu, sef birou vegetal in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version