20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrindina si vijelia au facut prapad in Vâlcea

Grindina si vijelia au facut prapad in Vâlcea

In câteva minute de ploaie si grindina, munca a sute de vâlceni a fost facuta una cu pamântul. Acoperisurile caselor au fost distruse aproape in totalitate, iar mai multe sedii de institutii publice au fost grav avariate, pagubele provizorii ridicându-se la câteva miliarde de lei.


Grindina, ploile torentiale si vijelia de vineri seara si din noaptea urmatoare au facut prapad in judetul Vâlcea. Cele mai grave situatii s-au intâlnit in comunele Mitrofani, Berislavesti, Sutesti si Prundeni. Potrivit lui Lupu Raspopescu, primarul din Mitrofani, situatia intocmita de membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Vâlcea arata ca numarul familiilor afectate este de câteva zeci. „Au fost distruse tigla si tabla de pe acoperisurile a 40 de case, acoperisul dispensarului medical din comuna a fost avariat in proportie de 70%, iar cel al scolii cu clasele I-VIII in proportie de 50%. Geamurile de la caminul cultural si biblioteca au fost sparte de grindina. A fost rupt un drum comunal, 14 autoturisme au fost grav avariate, iar productia de struguri de pe aproximativ 80 de hectare de livezi si vii a fost compromisa“, a declarat primarul comunei.


Scoala, biblioteca si dispensarul, grav avariate


Grindina a distrus geamurile bibliotecii punând in pericol cartile si laboratorul de informatica amenajat in aceeasi incinta. „Cred ca n-a ramas fereastra la care sa nu se fi spart un geam. La scoala, grindina a spart geamurile, iar vijelia a luat tabla de pe acoperis“, a spus Janin Sârboiu.


Gradinile localnicilor au fost facute una cu pamântul. „Grindina si vijelia au culcat toti porumbii. Via a fost distrusa. Toti strugurii au fost facuti una cu pamântul“, a adaugat Ilie Urs, din comuna Mitrofani. Foarte multi localnici isi câstiga existenta doar din comercializarea strugurilor sau a vinurilor.


Manastirea din Berislavesti si cimitirul, devastate


In comuna Berislavesti distrugerile au fost insemnate, cauzate de vijelie si de torentele care s-au format pe versanti. Ion Busaga, primarul localitatii, a precizat ca in noaptea de vineri spre sâmbata, mai multi brazi din curtea unei biserici au fost doborâti peste locasul de cult si peste mormintele din cimitir.


„In satul Berislavesti avem o manastire declarata monument istoric in curtea careia erau mai multi brazi foarte batrâni. Am cerut in repetate rânduri Ministerului Culturii si Cultelor acceptul pentru a taia acesti brazi. Acum biserica declarata monument istoric a ramas fara o turla pentru ca brazii si doi ciresi au cazut pe acoperis. In cimitirul manastirii au cazut alti brazi rupând imprejmuirile mormintelor si spargând crucile. Pagubele de câteva miliarde puteau fi evitate daca apelurile noastre nu erau tratate cu indiferenta. Acum ne trebuie autorizatie speciala pentru degajarea copacilor“, a spus primarul Busaga.


Satul Robaia, la un pas de izolare


Alunecarile de teren din mai multe zone s-au reactivat, punând in pericol de izolare sute de familii din satul Robaia, in prezent putându-se circula doar pe un singur fir. „In zona in care este drumul rupt am mai avut probleme, dar acum terenul a alunecat, acolo fiind si câteva case“, a spus primarul. Irina Vasilescu, seful Compartimentului de Dezvoltare Economica din cadrul Prefecturii Vâlcea, a precizat ca mai multe echipe inventariaza pagubele pricinuite de furtuna. „Au fost probleme si la Sutesti, si la Prundeni, si in alte localitati, dar nu asa grave ca in Mitrofani si Berislavesti. Se lucreaza la centralizarea datelor, insa in privinta unui sprijin material din partea guvernului deocamdata nu pot sa spun nimic“, a conchis Irina Vasilescu. Reprezentanta prefecturii a adaugat ca este posibil ca alte localitati sa fie lovite de precipitatii abundente insotite de grindina si vijelie, prognoza meteo pentru urmatoarele trei zile indicând posibilitatea producerii unor astfel de fenomene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS