8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Furtuna in Dolj

Acoperisurile a sute de case si mii de hectare de culturi agricole au fost afectate de grindina, vânt si ploaie.


Ploile si furtuna au facut prapad sâmbata in câteva localitati doljene. Cea mai afectata a fost comuna Leu, unde vântul si grindina au distrus atât locuinte, cât si sute de hectare de culturi agricole. Astfel, cinci case ale localnicilor au ramas fara acoperis, alte 300 de gospodarii având acoperisurile partial distruse. Si acoperisul bisericii a fost afectat de vânt si bucatile de gheata cazute din cer, iar cel al dispensarului uman a fost dezvelit. Hala târgului a fost si ea distrusa in proportie de 90%, iar patru transformatoare ale retelei de electricitate au fost afectate de fulgere.


Culturile agricole de pe 300 ha de vita-de-vie, 100 ha de legume, 4.000 ha de porumb si 500 ha de floarea-soarelui au fost culcate la pamânt, iar câteva sute de pasari au murit inecate in curtile oamenilor, in urma ploii torentiale care s-a abatut cu o furie greu de inchipuit asupra localitatii.


Furtuna a avut o amploare ceva mai mica la Castranova, unde acoperisurile a doua case au fost distruse in totalitate, alte 15 imobile alegându-se cu stricaciuni.


Reparatii pe cont propriu


Prapadul a durat doar vreo 20 de minute. Ploaia s-a oprit apoi, pentru a reveni in câteva rânduri, insa fara sa mai creeze probleme. Spre dupa-amiaza a iesit soarele, iar oamenii s-au apucat imediat sa repare ce mai era de reparat. „Oamenii nu au asigurari, asa ca se descurca si ei cum pot ca sa-si repare acoperisurile. Vom incerca si noi sa-i ajutam pe cei mai nevoiasi, acordându-le o serie de ajutoare, dar asta numai dupa ce vom face niste anchete sociale. De asemenea, la urmatoarea rectificare de buget va trebui sa redirectionam niste fonduri de la alte capitole bugetare pentru a repara stricaciunile de la caminul cultural, dispensar si hala târgului“, a declarat Iulian Cristescu, viceprimarul din Leu.


Inundatii in Craiova


Efectele ploilor s-au facut simtite si in Craiova, unde mai multe gospodarii au fost inundate in zonele Bucovat, Catargiu, Brestei si Romanesti. Pe sosele s-au format balti care, in unele zone, atingeau adâncimi de peste 20 de centimetri. Gropile din asfalt, acoperite de apa, s-au transformat in adevarate capcane pentru soferi, acestia nemaiputând sa le vada si sa le ocoleasca.


De aceasta data, angajatii Regiei de Apa, beneficiind si de sprijinul militarilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Oltenia“, au actionat imediat pentru desfundarea canalizarilor si evacuarea apei din locuinte, curti si subsoluri. Problemele au ramas insa, ele tinând de deficientele ori chiar lipsa canalizarii in multe zone ale municipiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU