16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Reactii on-line

Editorialul „Chiasma nervului optic“, publicat sâmbata, 29.07, in cotidianul nostru, a stârnit un val de comentarii pe site-ul Gazetei de Sud http://www.gds.ro si [email protected]. Va prezentam mai jos câteva dintre reactiile cititorilor.


Nestor


Magistral articol. La efectul optic amintit sa adaugam si un efect auditiv (ar fi pacat sa despartim ochiul si timpanul). In tot acest iures de informatii, comentarii, mirari si demisii, am avut impresia clara ca pe un post TV principal vorbea… Ceausescu. Apasat, cam rar, inept, doar nu l-au facut scapat si pe asta! Era doar un efect auditiv, vorbea Vacaroiu…


Natura are unele trucuri de corectie pentru diverse iluzii, chiar pentru perceptii cognitive. Dar pentru a le intelege, e nevoie de un anumit nivel. Ce ne facem cu un popor la care, daca fluturi o hârtie pe care scrie, de exemplu, Caritas, vin buluc sa-si depuna banii? Unde mai e chiasma?


valgor


Domnilor! Atâta vreme cât nu facem decât sa stam de vorba ca babele la gard, nimic nu se va schimba. Atâta vreme cât nu facem decât calambururi, jocuri savante de idei si de cuvinte, analize maiestre sau dam sentinte filosofico-socio-psihologice, nu facem decât sa ne satisfacem ego-urile personale si sa aratam celorlalti ce inteligenta profunda posedam. Et in Arcadia ego. Si eu am facut acelasi lucru.


Nu va dati seama ca noi (si multi altii de altfel!) nu jucam decât rolul corului din teatrul antic? Comentam ceea ce toata lumea vede si intelege, in asteptarea eroului providential care sa indrepte lucrurile. Chiar credeti ca aceia care nu scriu pe forumuri nu vad ce se intâmpla? Cu ce suntem noi mai buni? Scriem ceva destept pe aici si trecem la alta pagina. Intrebarea e cum se poate schimba actuala stare de fapt.


E poate o simpla impresie personala, dar schimbarea nu poate veni de la cineva anume. Schimbarea e in fiecare dintre noi, in noi toti. Când vom renunta sa ne mai consideram mai destepti, mai smecheri sau mai breji decât cel de alaturi sau de aiurea, când ne vom trezi in fiecare dimineata cu intrebarea «Ce voi face astazi mai bine ca ieri?», când vom renunta la a astepta sau provoca un profit nemeritat, ci vom depune un efort echivalent in schimbul lui, când nu vom mai dori sa moara capra vecinului, ci o vom trata ca sa traiasca si ea, si a noastra, când nu vom mai dori sa devenim VIP-uri mâine dimineata, atunci vom incepe sa urcam panta revenirii noastre intr-o lume sanatoasa. Nu clasa politica e bolnava. Ea nu este decât o emanare a noastra, a tuturor. Doar atât poate iesi acum din noi. Pe liste sau nominal, de ce sa ne inselam? Pâna la urma votam ceea ce ni se prezinta. Aceeasi Marie cu alta palarie. Problema este ca nu exista oameni de valoare care sa ne conduca. Or avea unii valoare, dar nu stiu unde sunt!


Ce este mai grav e ca aceasta boala a fiintei umane exista azi peste tot in lumea occidentala. La altii este putin mai estompata de nivelul general de cultura sau de vechile acumulari de civilizatie, dar degradarea si eroziunea valorii umane este in plina desfasurare. Se creste omul nou in noua ordine mondiala. Nimic incurajator!


Nota: GAZETA de SUD nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai sus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII