12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de scoli au intrat in renovare

Zeci de scoli au intrat in renovare

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, programele de reabilitare sunt deja in curs de derulare. „Primul program de reabilitare al scolilor este «Programul pentru invatamântul rural», in care sunt cuprinse cele 50 de scoli doljene. La 13 dintre ele s-a executat alimentarea cu apa si urmeaza sa se faca licitatia de executie pentru alte trei componente: grupuri sanitare, instalatii electrice si termice. La restul de 37 de scoli s-a facut avizarea studiului de fezabilitate a proiectului tehnic, cât si detaliile de executie. Urmeaza licitatia de executie la o data ulterioara, care va fi stabilita de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC)“, a spus Ion Pescaru, coordonatorul judetean al proiectului. Potrivit sursei citate, cel de-al doilea program aplicat in Dolj, „Programul de reabilitare a infrastructurii scolare“, a dat deja roade. „Când spun acest lucru argumentez cu faptul ca, in 2005, s-au dat in folosinta mai multe scoli: corpul intâi al Colegiul National «Fratii Buzesti», Scoala cu clasele I-VIII nr.1 «Obedeanu», cât si Scoala cu clasele I-VIII nr.19 Craiova. In 2006, reabilitarea scolilor a continuat cu Colegiul National «Carol I», corpul intâi. In prezent sunt in executie lucrari de reabilitare si consolidare la Grupul Scolar CFR Craiova, cât si la Scoala cu clasele I-VIII nr. 38 din Cernele, cartier al municipiului Craiova. Saptamâna viitoare urmeaza sa se predea la executie corpul doi al Colegiului «Fratii Buzesti»“, a explicat Ion Pescaru.


Colegiul National „Elena Cuza“ primeste bani pentru reabilitare, dupa opt decenii


Dupa câtiva ani de asteptare, in acest an a intrat in programul de reabilitare, consolidare si refunctionalizare cu fonduri de la Banca Mondiala si Colegiul National „Elena Cuza“. Potrivit directorului colegiului craiovean, Mircea Nastase, lucrarea era necesara si asteptata de foarte mult timp.


„De 80 de ani, de când a fost construita noua cladire (1926), mai exact corpul central al scolii, nu s-a mai facut nimic. Au putrezit foarte multe lucruri – pardoseala din clase, tocaria, ferestrele de la exterior si, nu in ultimul rând, usile. Despre acoperis ce sa mai vorbim, de mult nu mai prezinta siguranta. Aici invata 1.762 de elevi, de la toate nivelurile de invatamânt, si sunt incadrate 122 de cadre didactice. Toamna sau iarna este imposibil sa nu pice si doua-trei bucati de tigla putreda“, a precizat Mircea Nastase.


„Au fost efectuate studii de fezabilitate si expertize tehnice. Fiind o lucrare de anvergura, vom insista mai mult la structura de rezistenta a scolii, pentru ca in cazul unui seism puternic exista pericolul prabusirii.


De asemenea, acoperisul va fi schimbat in totalitate, la fel instalatia electrica, pardoseala si tocaria din interior. Exteriorul va ramâne nemodificat“, a explicat si Ion Pescaru, coordonator judetean de proiect in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) – Unitatea Centrala de Management a Proiectelor de Reabilitare a Scolilor.


Imobil de patrimoniu


Fiind cladire de patrimoniu, corpul central al Colegiului National „Elena Cuza“ trebuie sa pastreze vechea arhitectura. Motiv pentru care lucrarile de reabilitare vor fi efectuate doar in interior si la subsolul cladirii, unde in cei 80 de ani de existenta igrasia a inaintat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS