12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVizita in SUA, cu plus si minus

Vizita in SUA, cu plus si minus

Traian Basescu a dat asigurari ca România nu isi va retrage trupele din Irak. In schimb, presedintele SUA a confirmat un deziderat mai vechi al lui Basescu. Si anume, ca tara noastra are un rol „vital“ in zona Marii Negre si a Balcanilor. Conferinta de presa ce a urmat intrevederii celor doi sefi de stat s-a dorit a fi un semnal clar ca SUA doresc ca România sa mentina trupe in Irak si Afganistan. Ca si la vizita de anul trecut, George Bush a spus ca statul american si cel român sunt prietene si aliate.


„Eu si presedintele suntem prieteni, România si SUA sunt prieteni si aliati si am avut discutii foarte ample despre mai multe subiecte. Vrem sa lucram cu prietenii si cu aliatii nostri“, a declarat presedintele SUA. In contextul in care românii vorbesc tot mai mult de necesitatea retragerii trupelor, George Bush a multumit poporului român pentru sprijinul acordat in consolidarea democratiilor din Irak si Afganistan, aratând ca, la rândul sau, poporul irakian este recunoscator tarii noastre.


Incurajat de aceste afirmatii, Traian Basescu a declarat ca intâlnirea cu presedintele Bush a fost una „speciala“: „Am ajuns la concluzia ca ambele parti si-au indeplinit obligatiile. România va continua sa ramâna un aliat al SUA in sustinerea democratiei in Irak si Afganistan, a regimurilor democratice din aceste tari si a libertatii in zona“, a spus seful statului român.


Inaintea plecarii in SUA, el a declarat ca retragerea trupelor ar insemna sa-si lase aliatii fara suport si nerespectarea angajamentelor.


Bush: „România are de jucat un rol vital in regiunea Marii Negre si Balcani“


Unul dintre subiectele preferate ale presedintelui Basescu este cel legat de rolul pe care România il are in zona Marii Negre si a Balcanilor. Coincidenta sau nu, o intrebare venita din partea ziaristilor români i-a dat prilejul liderului american sa afirme ca tara noastra are un rol vital in aceasta zona.


Intrebat daca in strategia americana de politica externa România mai are si alt rol in afara cooperarii din Irak si Afganistan, presedintele Bush a declarat: „Cu siguranta. Am petrecut foarte mult timp ascultând sfaturile prietenului meu in legatura cu regiunea Marii Negre. Vom discuta probleme specifice legate de Balcanii de Vest si rolul României in regiune este unul vital. Ascult foarte atent sfaturile presedintelui Basescu pentru ca este o zona unde democratiile sunt in dezvoltare, este o zona unde au fost conflicte istorice si trebuie sa fim foarte atenti“.


Nu a fost uitata nici Republica Moldova


„Am analizat situatia Moldovei si necesitatea ca teritoriul Republicii Moldova sa nu fie afectat de nimeni“, a mai spus Traian Basescu. In context, presedintele Bush a precizat ca Statele Unite sustin integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Subiectul este unul controversat, in conditiile in care relatiile româno-moldovene sunt destul de incordate, iar presedintele Voronin a spus in repetate rânduri ca Moldova este stat independent si nu accepta sa se amestece cineva din afara in politica sa interna.


Problema asistentei financiare si a logisticii


In cadrul intrevederii avute cu secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, presedintele Traian Basescu i-a solicitat majorarea cu 50% a asistentei financiare americane pentru Armata Româna, in conditiile in care partea americana avea in vedere o crestere cu 20%. El nu a precizat insa daca solicitarea Bucurestiului a fost agreata de partea americana, rezumându-se la a spune ca nu a fost incheiata nici o intelegere scrisa in timpul intrevederii avute cu Donald Rumsfeld.


De asemenea, Basescu a cerut Pentagonului „rezolvarea imediata“ a asigurarii logisticii pentru trupele românesti din Irak. Presedintele a precizat ca, pâna acum, partea logistica (constând in hrana, combustibil si, uneori, asistenta medicala de dimensiuni mai mari) era asigurata de trupele italiene. Iar de acum responsabilitatea ar reveni partii americane sau celei britanice.


Basescu: „Pe americani nu-i intereseaza Hayssam“


In contextul in care un punct esential pe agenda discutiilor a fost legat de lupta impotriva terorismului, era de asteptat ca problemele din România, privind disparitia lui Hayssam si demisia sefilor SRI si SIE, sa fie cel putin amintite. Potrivit presedintelui Traian Basescu, aceste subiecte nu au fost abordate cu secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld.


„Americanii la nivel inalt nu sunt ridicoli“, a raspuns seful statului român, intrebat fiind daca oficialii americani au adus in discutie aceste subiecte.


El a precizat ca problemele respective sunt importante pentru România, insa nu si pentru America, in cazul careia imigratia se ridica la nivelul a zeci de milioane de persoane si in care „teroristii intra si pun bombe“.


In urma cu câteva zile, Agentia France Presse atragea atentia ca sejurul lui Traian Basescu in SUA „risca sa fie perturbat de intrebari stânjenitoare referitoare la scandalul generat la Bucuresti de fuga unui sirian acuzat de terorism“.


Nici un cuvânt despre coruptie


Comparativ cu vizita de anul trecut, se poate observa ca subiectele abordate de cei doi sefi de stat au fost aproape neschimbate. A lipsit insa subiectul privind coruptia din România. „I-am spus presedintelui ca sunt foarte impresionat de campania sa privind combaterea coruptiei in România – un angajament hotarât, puternic. El crede in transparenta si suprematia legii“, declara in martie 2005 George Bush. Acum insa acest subiect a fost omis.


Bush nu renunta la vizele pentru români


Basescu nu a reusit sa-l convinga pe George Bush jr. sa elimine obligativitatea vizelor pentru cetatenii români. Bush nu a exclus aceasta posibilitate, dar a lasat sa se inteleaga ca dreptul de a calatori in America fara viza ramâne pentru români o posibilitate indepartata. „Este o foaie de parcurs la care am vrea sa lucram cu prietenii si aliatii nostri si vom acorda atentie la ceea ce a spus presedintele“, a declarat George Bush jr. Acesta a evitat sa dea un termen clar la finele caruia vizele americane vor fi eliminate pentru români. Totusi, seful statului american a precizat ca principala temere a americanilor este legata de cetatenii straini care vin in Statele Unite si ramân acolo chiar si dupa expirarea vizei. In consecinta, tarile din care provin acestia „beneficiaza“ de un regim mai strict de acordare a vizelor. „Avem legi care spun ca tarile care au cetateni care vin si depasesc durata de sedere trebuie vazute altfel decât celelalte“, a explicat seful administratiei de la Washington. Pe viitor, Statele Unite si România va trebui sa convina impreuna asupra foii de parcurs, in functie de circumstantele specifice tarii noastre. Presedintele american a insistat pe problemele SUA in domeniul imigratiei ilegale, lasând sa se inteleaga ca statutul de aliat al României este irelevant in aceasta problema. Temerile privind imigratia ilegala nu au fost eliminate de pledoaria lui Basescu. Acesta a spus ca eliminarea vizelor, a caror acordare poate dura si trei luni, este necesara mai ales pentru studentii români in SUA si pentru oamenii de afaceri, tinând seama ca volumul afacerilor bilaterale s-a triplat in ultimii trei ani. „Românii nu considera Statele Unite ca o zona de imigratie. De fapt, ca membri ai Uniunii Europene, românii au multe locuri de munca in jurul României“, a spus Basescu. In schimb, Bush a ramas sceptic: „Cu cât mai repede cu atât mai bine, dar inca mai sunt lucruri de facut“. Presedintele român nu a renuntat insa, incercând sa-i convinga pe americani si in discutiile avute cu congresmanii din Grupul de prietenie cu România si cu speaker-ul Camerei Reprezentantilor, Dennis Hastert. El a spus ca rata scazuta a somajului si apropiata aderare a României la UE fac improbabila venirea in SUA a românilor in cautarea unui loc de munca. Principalii beneficiari ai ridicarii vizelor ar fi studentii, oamenii de afaceri si artistii români. „Avem sentimentul ca suntem un pic discriminati“, a spus Basescu referindu-se la faptul ca tarile membre ale NATO nu au nevoie de vize, in timp ce statele intrate recent in Alianta au alt regim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU