13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTitlurile de despagubire, vândute ilegal

Titlurile de despagubire, vândute ilegal

Desi legea prevede ca titlurile de despagubire care urmeaza sa fie convertite in actiuni la Fondul Proprietatea nu se pot instraina, notarii, prefectura si politia din Dolj nu cunosc vreo pârghie legala de a stopa astfel de tranzactii care se deruleaza deja si in Oltenia.


Reprezentantii Fondului Proprietatea nu pot impiedica tranzactionarea titlurilor de despagubire emise de Cancelaria Primului Ministru catre fostii proprietari, in temeiul Legii nr. 247 din 2005, singura lor arma in inlaturarea fenomenului ramânând un text de act normativ pe care notarii publici si autoritatile, culmea, il recunosc, dar nu-l considera eficace. Potrivit Legii nr. 247, titlurile de despagubire pot fi instrainate, pâna la listarea actiunilor Fondului Proprietatea, numai prin succesiune. Atât presedintele fondului, Alexandru Paunescu, cât si seful Comisiei centrale pentru stabilirea despagubirilor, Mugur Oprea, sustin ca prevederea mentionata este de ajuns pentru ca simplul proprietar sa inteleaga ca o cesiune a titlurilor in acest moment este ilegala. Mai departe, responsabilii fondului nu stiu cine si ce masuri vor putea adopta impotriva celor care, acum, incaseaza, de regula, jumatate din valoarea nominala a titlului, prin contracte de cesiune legalizate de notari. Paunescu a mers mai departe, avertizându-i pe notarii publici ca isi asuma o mare raspundere legalizând astfel de tranzactii.


Vicepresedintele Uniunii notarilor publici din Dolj, Gheorghe Ciovica, spune ca notarul nu poate fi impiedicat sa legalizeze un act de vointa a partilor. „Cunosc discutiile pe tema tranzactionarii acestor titluri si confirm ca au fost legalizate câteva contracte. La nivel de uniune, am discutat cu colegii nostri si am ajuns la concluzia ca ar fi mai bine sa nu mai legalizam contracte de aceasta natura pâna la listarea la bursa a actiunilor Fondului Proprietatea, tocmai pentru a evita neintelegerile. Din punct de vedere legal insa, parerea mea este ca un notar care legalizeaza o cesiune de titluri valabile nu greseste cu nimic“, a declarat Ciovica. El a spus ca uniunea intentioneaza sa demareze un studiu pentru intocmirea unei situatii a legalizarii acestor acte de instrainare, care sa cuprinda si motivatii ale notarilor.


Prefectura si politia n-au „obiect“


Nici specialistii Prefecturii Dolj nu au identificat vreo masura de frânare a cesionarii titlurilor de despagubire. „Daca este vorba de o tranzactie de titluri, in mod normal efectuarea ei in contradictie cu legea se incadreaza in aria infractionalului si, implicit, sub aspectul aplicarii sanctiunilor, ar trebui verificata de politie“, a spus directorul Directiei legalitatea actelor din Prefectura Dolj, Eugen Marinescu. Politistii de la Serviciul economic al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj afirma ca se afla intr-o situatie inedita, ei nefiind pâna acum sesizati in legatura cu realizarea de tranzactii ilegale cu titluri de despagubire.


„Politistii nu pot, deocamdata, actiona dupa niste linii clare in astfel de situatii, tocmai fiindca nu este limpede in sarcina cui cade sanctionarea“, a declarat adjunctul IPJ Dolj, Nicu Ţiulescu. Potrivit specialistilor de la politia economica, nici cercetarea intr-un astfel de caz n-ar putea fi, procedural, finalizata, intrucât „obiectul“, respectiv bunul concret al tranzactiei, nu exista, atâta vreme cât actiunile in care va fi convertit titlul nu sunt listate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS