10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBasescu, din nou la Washington

Basescu, din nou la Washington

Presedintele Traian Basescu se afla intr-o vizita oficiala in SUA, la invitatia presedintelui american George W. Bush. Vizita in SUA se desfasoara la scurt timp dupa controversele politice care au avut loc la Bucuresti pe tema retragerii trupelor românesti din Irak si in plin scandal privind demisia sefilor serviciilor secrete. Potrivit sefului statului, convorbirile bilaterale vizeaza consolidarea relatiei strategice cu Statele Unite si intensificarea colaborarii economice.


Este a doua invitatie formulata de administratia de la Casa Alba, prima fiind onorata de Traian Basescu in martie 2005. Inainte de plecare, presedintele român a declarat ca discutiile se vor desfasura in contextul incheierii negocierilor si ratificarii Acordului de Acces privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul României, dar si al consolidarii parteneriatului strategic cu SUA. Situatia din Balcanii de Vest, Marea Neagra, securitatea energetica sunt alte subiecte pe care Traian Basescu se asteapta sa le discute cu presedintele american.


De asemenea, este programata o intrevedere, la Pentagon, cu secretarul apararii, Donald Rumsfeld, ca si o serie de intâlniri la Capitoliu, cu purtatorul de cuvânt al Camerei Reprezentantilor, Dennis Hastert, si liderii Congresului american.


Potrivit protocolului, la intâlnirea cu Donald Rumsfeld omologul sau român ar fi trebuit sa fie ministrul apararii, Teodor Atanasiu, insa delegatia româna nu-l include. In locul sau va fi insa generalul Eugen Badalan, seful Statului Major General.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS