18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiscul nu se ia la trânta cu rechinii

Fiscul nu se ia la trânta cu rechinii

36 de sesizari la politie, dintre care doar câteva s-au soldat cu inceperea urmaririi penale. Evaziune contabilizata de 198 de miliarde, amenzi de opt miliarde, incasari de patru ori mai mici ca anul trecut. La sase luni de activitate pe 2006, fiscul doljean uita sa precizeze un lucru: majoritatea cazurilor de evaziune descoperite sunt minore.


Firmele doljene au prejudiciat bugetul de stat cu peste 198 de miliarde de lei vechi in prima jumatate a anului 2006, au concluzionat inspectorii fiscului in urma controalelor efectuate in aceasta perioada. 36 de dosare de control au fost inaintate organelor de cercetare penala, pe numele patronilor sau administratorilor de firme care au determinat evaziunea fiscala. Acestia au inselat fiscul prin cele mai des folosite metode: desfasurarea unor activitati economice la negru, fara a le inregistra in contabilitate, neinregistrarea in firma a unor venituri impozabile, precum si inregistrarea nejustificata a unor sume la capitolul de cheltuieli, au explicat reprezentantii fiscului.


Majoritatea sesizarilor facute de finantistii doljeni au ajuns la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, care a demarat deja cercetarile in aceste dosare. Seful serviciului, subcomisarul Leonard Bandoi, a precizat: „Circa 60% din sesizarile penale se refera la stopaje la sursa, iar 30% la sustragerea de la plata taxelor si impozitelor. In 10% dintre cazuri este vorba de nedeclararea noilor sedii la care functioneaza firmele. Pentru zece persoane din cazurile semnalate, Parchetele au dispus deja inceperea urmaririi penale. In cazul evaziunii fiscale prin ascunderea unor venituri impozabile sau operatiuni fictive, pedeapsa este cuprinsa intre doi si opt ani de inchisoare“.


Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, in primele sase luni ale anului au fost controlate circa 1.400 de firme, veniturile suplimentare atrase la bugetul consolidat al statului fiind de circa 405 miliarde de lei vechi. Ca urmare a inspectiilor facute, echipele de control au stabilit sume suplimentare de plata la buget in valoare totala de aproape 398 de miliarde de lei vechi. Dobânzile si penalitatile s-au ridicat in aceste cazuri la circa 118 miliarde de lei vechi. Totodata, firmele verificate s-au ales si cu amenzi de circa opt miliarde de lei vechi, din care aproape jumatate au fost deja incasate.


Fenomen periculos


Datele prezentate de fisc dupa sase luni de activitate vor sa arate ca noua conducere a DGFP Dolj este superioara ca organizare si eficienta celei precedente. Trebuie precizat insa ca majoritatea cazurilor tratate de finantisti sunt de mica anvergura. Cei care lucreaza in domeniu au sesizat un fenomen periculos in rândul inspectorilor fiscului. In general, sunt executati micii patroni si sunt ocoliti marii evazionisti, aducatori de belele. De ce? Fiscul lucreaza dupa criterii de performanta care ii descurajeaza pe inspectori sa trateze cazurile complicate, care cer o perioada lunga pentru control. Surse din cadrul DGFP Dolj au precizat ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cere raportari periodice si face clasament national, in functie de care sefii fiscului local primesc sau nu stimulente si sunt vazuti mai bine sau mai rau in ochii sefilor de la Bucuresti. Doljul se afla printre primele zece judete in acest clasament. „Normal ca, daca ai un paienjenis de firme de controlat, verificarile se intind pe o perioada lunga. Daca ai câteva cazuri mari si inspectorii sunt mobilizati pe ele, nu prea ai ce rezultate sa raportezi, din cauza ca poate aceste controale nu sunt finalizate la ora raportarii. Si atunci devii codas in clasament“, a dezvaluit un angajat al institutiei. „Inspectorii fiscului sunt evaluati dupa sumele atrase la bugetul statului. Acestea se fac cel mai usor din amenzi, dintre care unele se incaseaza pe loc, si din calcularea de penalitati. Asta nu ne prea ajuta pe noi, pentru ca adevarata evaziune fiscala este ocolita. De altfel, din acest an, politia economica isi va angaja un specialist in control fiscal“, a precizat un specialist in cazul investigarii infractiunilor de evaziune fiscala, din cadrul IPJ Dolj. Directorul DGFP Dolj, Silviu Dumitru, neaga vehement existenta acestei practici in institutia pe care o conduce. „Cei de la politie au dreptate. Le stiu ei pe toate. Ati auzit voi de la radio sant ca se intâmpla asa ceva si atunci hai sa vorbim despre evaziune in România“, a replicat ironic Dumitru.


In ce priveste sumele atrase de fisc la bugetul statului, trebuie spus ca datele comparative arata ca desi numarul inspectiilor si obligatiile de plata stabilite au fost mai mari decât in aceeasi perioada din 2005, sumele incasate efectiv sunt mult mai mici. Spre comparatie, in aceeasi perioada din 2005, fiscul incasase circa 81 de miliarde de lei vechi din obligatiile stabilite, in timp ce pe 2006 valoarea incasarilor se ridica la aproape 22,5 miliarde de lei vechi. Directorul DGFP Dolj explica situatia prin aceea ca marii contribuabili au fost preluati de ANAF. Tot in prima jumatate a anului in curs, fiscul a primit din partea agentilor economici 258 de cereri de rambursare de TVA, din care a solutionat 238. Valoarea sumelor rambursate este de peste 197 de miliarde de lei vechi. In urma verificarilor, au fost respinse de la rambursare solicitari in cuantum de 16,53 miliarde de lei vechi.


Prea putine fantome la finante


Conform listei publicate de ANAF cu societatile inactive, in Dolj inspectorii fiscului au descoperit doar 34 de firme-fantoma care au sedii fictive, desi numarul societatilor care au dat tepe cu TVA DGFP Dolj in ultimii ani este de câteva ori mai mare. Conform recomandarii ANAF, societatile comerciale fara activitate la sediile declarate vor fi considerate contribuabili inactivi, respectiv firme-fantoma si ca urmare toate tranzactiile efectuate de catre acestea nu vor fi luate in considerare de inspectorii fiscali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS