10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSoarta Polivalentei se joaca la loterie

Soarta Polivalentei se joaca la loterie

Dupa ce in urma cu doua saptamâni ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Radu Berceanu, l-a acuzat pe ministrul delegat Laszlo Borbely ca tergiverseaza lucrarile de reconstructie a Salii Polivalente din Craiova, acesta a venit ieri la Craiova impreuna cu secretarul de stat Ioan Andreica pentru a discuta cu autoritatile despre stadiul lucrarilor.


Reprosurile aruncate in urma cu doua saptamâni de ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Radu Berceanu, ministrului delegat Laszlo Borbely referitor la stadiul lucrarilor de constructie la Sala Polivalenta din Craiova par sa fi dat roade. Alaturi de secretarul de stat Ioan Andreica, Borbely a venit ieri la Craiova pentru a discuta cu toti factorii implicati in executia cladirii, Primaria Craiova, proiectantii si constructorul, si le-a dat acestora sarcini precise pentru a grabi executia lucrarilor. La intâlnirea care a avut loc la sediul primariei, Laszlo Borbely a cerut primarului Antonie Solomon, precum si proiectantului sa intocmeasca un grafic pentru derularea lucrarilor, astfel incât executia sa poata fi urmarita cu usurinta. „In termen de o saptamâna astept o adresa din partea primariei in care sa se spuna care sunt angajamentele primariei si un grafic cu lucrarile care se pot executa anul acesta si valoarea lor pentru a vedea cât dam noi si cât da Primaria Craiova. Ministerul are alocate prin Compania Nationala de Investitii 25 de miliarde de lei pentru anul acesta, dar suntem dispusi sa suplimentam suma daca va fi necesar. Oricum, primaria va trebui sa achite datoria pe care o are fata de proiectant pentru documentele intocmite pâna in prezent“, a declarat Borbely. Pe de alta parte, ministrul s-a plâns autoritatilor locale ca nici bugetul CNI nu mai e ce a fost, iar românii joaca din ce in ce mai putin la jocurile Loteriei Române, companie care sustine cu 60% din beneficii fondurile CNI.


Solomon, nemultumit de banii dati de CNI pentru 2006


Enervat de reprosurile ministrului Borbely, edilul-sef Antonie Solomon a lamurit implicarea CNI si a Primariei Craiova in problema finantarii lucrarilor si a acuzat autoritatile centrale ca nu sustin proiectul de la Craiova. „Valoarea devizului general este de 320 de miliarde, din care 220 de miliarde revin CNI si restul Primariei Craiova. Nu ne incurajati deloc. Lucrarile trebuie finalizate in doi ani si ne dati 25 de miliarde pentru anul asta si spuneti ca aveti buget limitat. Proiectantul se plânge aiurea ca nu dam cele 2,1 miliarde de lei. Noi avem bani, dar trebuie sa vedem mai intâi proiectul“, a spus Solomon. Afirmatiile ministrului referitoare la plata datoriei catre proiectant au fost contrazise de Sabina Dumitru, sefa Serviciului Investitii din cadrul Primariei Craiova. Aceasta a declarat ca in prezent primaria nu are facturi neachitate pentru proiectele predate in cazul Salii Polivalente.


Si constructorul se plânge de câte ceva…


Tocmai când problema finantarii aprinsese conversatia dintre primar si cei doi ministri, in discutie a intervenit si câstigatorul licitatiei pentru construirea Polivalentei, reprezentantul firmei Concas din Buzau. Acesta s-a plâns de faptul ca lichidatorul societatii Coremi de la care a fost preluat amplasamentul a amenintat firma Concas cu executarea silita pentru a prelua tot ceea ce reprezinta organizare de santier in zona. „Noi am inceput deja lucrul si cred ca in maximum o saptamâna se vor vedea primele rezultate. Avem insa o problema cu lichidatorul societatii Coremi, care revendica tot ce inseamna organizare de santier, adica niste baraci si niste garduri, dar in procesul-verbal de predare a amplasamentului aceste lucruri nu sunt trecute. Aceasta problema trebuie rezolvata din punct de vedere juridic si primaria este cea care o poate face“, a spus Ionel Gagu, director general al Concas Buzau.


Reproiectarea acoperisului, costuri suplimentare


Alta problema dezbatuta in cadrul intâlnirii a fost aceea a reproiectarii acoperisului cladirii. Conform ministrului Borbely, reproiectarea a dus la economisirea a 300 de tone de fier-beton si implicit la scaderea costurilor. Cu toate acestea, atât proiectantul, cât si ministrii prezenti la Craiova au ajuns la concluzia ca este nevoie de o suplimentare a fondurilor pentru a acoperi schimbarile din proiectul acoperisului. Deranjat initial de atitudinea ministrului, edilul-sef Antonie Solomon s-a mai linistit dupa ce acesta a mers la fata locului pentru a constata stadiul in care se afla cladirea. „S-a blocat când a vazut Sala Polivalenta si m-a asigurat ca lucrurile vor merge bine. Oricum, ar fi o bila neagra pentru noi daca nu facem Polivalenta“, a spus Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU