10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSoarta primarului si viceprimarului din Râmnicu Vâlcea se decide astazi

Soarta primarului si viceprimarului din Râmnicu Vâlcea se decide astazi

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti se vor pronunta astazi in legatura cu arestarea preventiva a primarului si viceprimarului din Râmnicu Vâlcea, dupa ce viceprimarul Dicu a facut recurs impotriva mandatului de arestare preventiva, iar DNA a depus recurs impotriva lasarii in libertate a primarului.


Cei doi edili din Râmnicu Vâlcea au sustinut in fata instantei ca sunt nevinovati si ca totul este o inscenare pusa la cale de Crinu Popescu, denuntatorul din cazul flagrantului de 20.000 euro.


Pe de alta parte, reprezentantii DNA au explicat ca flagrantul realizat joi, 6 iulie, la Hotelul Mara, este a doua transa dintr-o mita totala de 40.000 de euro, pe care Popescu trebuia sa o dea pentru eliberarea unei autorizatii de constructie. O prima suma, de 5.000 de euro, sustin procurorii, ar fi fost data in luna aprilie 2006.


Viceprimarul Nicolae Dicu a declarat ca banii reprezentau un imprumut luat de la Crinu Popescu, in vederea achizitionarii unui apartament.


Dicu a mai sustinut ca l-a ajutat pe Constantin Popescu, fost coleg de serviciu, explicându-i ce acte sunt necesare pentru obtinerea unui certificat de urbanism. este adevarat, spune el, ca prieteni, se mai imprumutau unul pe altul, asa cum s-a intâmplat si in acest ultim caz transformat in dosar de coruptie.  „Sunt vinovat de increderea pe care i-am acordat-o acestui om. Eu i-am spus ca am nevoie de bani pentru o scurta perioada si el s-a oferit sa-mi ofere un imprumut“, a  sustinut viceprimarul Dicu.


La finalul declaratiei sale, viceprimarul a inceput sa plânga.


Primarul Mircia Gutau este convins ca a fost lucrat de mafia locala, deoarece, potrivit ultimului sondaj de opinie,  se bucura de increderea a 83 la suta din populatia orasului.


„Nu a“, a declarat el. Dimpotriva, sustine el, i-a atras atentia denuntatorului ca nu poate construi pe acel loc, si ca nu a acceptat nici un ban de la acesta.


Potrivit lui Gutau, Constantin Popescu ar fi incercat de doua ori sa-i ofere bani, dar a fost refuzat.


Ambii edili au fost aparati, ieri, de avocati celebri, din Bucuresti, dupa ce initial, au venit de la Râmnicu Vâlcea cu acelasi avocat – Octavian Fieroiu. Gutau a fost reprezentat de fostul ministru de interne, Doru Viorel Ursu, iar Dicu, de fostul procuror sef  Marian Nazat.


Cei doi au fost sprijiniti pe parcursul  procesului de mai multe zeci de vâlceni sositi inca de dimineata la Curtea de Apel Bucuresti.


Procurorul DNA a aratat ca la dosar au fost aduse noi probe care nu au fost prezentate la tribunal, constând in mai multe casete din momentul flagrantului.


„Când a intrat denuntatorul, Gutau nu a facut un gest de refuz, este vorba de un gest aprobativ, din mâna“, a explicat magistratul. Procurorul a spus ca in timp ce refuza verbal mita, primarul Gutau facea semn cu mâna ca e de acord cu prima transa.


„Si-au transformat slujbele in sursa de venituri ilicite“, a declarat procurorul, care a cerut din ou  arestarea preventiva a ambilor edili. El a mai spus ca locul unde s-a facut flagrantul, toaleta hotelului, nu denota faptul ca era vorba de o tranzactie comerciala, asa cum ar fi sustinut Dicu in primele declaratii.


Viceprimarul din Râmnicu Vâlcea, Nicolae Dicu, a fost arestat vineri, 7 iulie, pentru 29 de zile, sub acuzatia de complicitate la luare de mita, dar primarul Mircia Gutau a fost lasat in libertate, desi era acuzat pentru luare de mita, intrucât instanta a considerat ca inregistrarile audio facute inaintea inceperii urmarii penale nu sunt probe.


De asemenea, judecatorii Tribunalului Bucuresti au mai considerat, la finalul audierilor de vinerea trecuta, ca primarul Mircia Gutau nu reprezinta un pericol social.


In privinta primarului nu a existat decât o proba, dupa anularea inregistrarilor audio si video, respectiv denuntul facut de patronul Crinu Popescu impotriva ambilor edili din Râmnicu Vâlcea.


Cu toate acestea, procurorii DNA sustin ca primarul Mircia Gutau ar fi fost, in realitate, destinatarul final al celor 20.000 de euro marcati pentru flagrantul din 6 iulie, când a fost prins viceprimarul Nicolae Dicu.


Avocatii au declarat ca aceasta este o situatie atipica, deoarece acuzatul este in libertate, iar complicele, arestat.


Vineri, 7 iulie, avocatul Octavian Fieroiu, venit din Râmnicu Vâlcea pentru a-i reprezenta pe cei doi, a declarat ca banii din flagrantul organizat miercuri seara erau de fapt imprumutati de la denuntator, si nicidecum nu reprezentau mita pentru o autorizatie de constructie.


Viceprimarul Nicolae Dicu a fost retinut de procurorii DNA,  joi, in momentul in care primea suma de 20.000 de euro de la Crinu Popescu, patronul firmei Rovimet Râmnicu Vâlcea, in schimbul eliberarii unei autorizatii de constructie.


Din declaratiile lui Crinu Popescu, reiese ca el dorea sa ridice o cladire pe o suprafata de 280 de metri patrati, insa nu i se aproba proiectul de constructie decât pentru o treime din aceasta suprafata. Dupa câteva luni, sustine el,  i s-a dat de inteles ca lucrurile s-ar putea rezolva cu 50.000 de euro. 


Cei 20.000 de euro care au fost marcati pentru flagrantul organizat joi, 6 iulie, reprezentau prima transa din mita negociata.


Agentia NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU