10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDilgoci, scos din Preajba cu executorul

Dilgoci, scos din Preajba cu executorul

Baza de agrement de la Preajba, construita de RAT in urma cu mai bine de zece ani, s-a intors in sfârsit „acasa“, dupa opt ani de peripetii paguboase prin lumea afacerilor controversatului Constantin Dilgoci.


Trei ani i-a trebuit Regiei Autonome de Transport Craiova sa-si recupereze strandul de la Preajba de la afaceristul Constantin Dilgoci, perioada plina de procese si urmariri ale firmelor de sezon ale lui Dilgoci prin registrele comertului. Acesta intrase neinvitat in ograda transportatorului craiovean, preluând un contract de la alta societate in 1998, valabil pe cinci ani. In 2002, afacerea a inceput sa scârtâie, apa n-a vrut sa mai iasa limpede prin pompele lui Dilgoci, canalizarile s-au infundat, avizele de la institutiile de control s-au lasat asteptate, iar patronul a decis sa nu mai imparta cu nimeni beneficiile – 3.000 de dolari pe sezon catre RAT, intrucât toate aceste greutati l-au bagat la cheltuieli. Conflictul intre RAT si Dilgoci a inceput in 2003, când regia l-a somat pe chirias sa plateasca restantele la chirie si catre Electrica, in suma de aproape 270 de milioane de lei, si l-a dat in judecata pentru evacuarea locatiei, din cauza ca lui Dilgoci ii expirase oricum contractul, iar Consiliul de Administratie al RAT nu mai agrease o prelungire.


Licitatie cu strigare


La rândul sau, Dilgoci l-a blocat pe proprietarul bazei cu o concesionare a terenului aferent, direct de la Consiliul Local Malu Mare, proprietarul pamântului, si cu o investitie trâmbitata, dar nedemonstrata, de aproximativ noua miliarde de lei in bazine si in alte acareturi destinate relaxarii clientilor. In timpul derularii contractului de inchiriere, Dilgoci si-a vândut chiar siesi propriile „investitii“, de la o firma aflata in lichidare la alta nou-nascuta, fara acceptul RAT Craiova si pe sub nasul Consiliului Local Malu Mare. Desi nu a limpezit situatia terenului, instanta a decis in 2005, definitiv si irevocabil, dupa un proces incetinit si de functionarii Primariei Malu Mare, ca firmele lui Dilgoci trebuie sa paraseasca perimetrul. Dupa ce s-a chinuit aproape un an sa puna in aplicare acea hotarâre, RAT a pus in sfârsit piciorul executorului in prag saptamâna trecuta, si-a luat strandul si acum il inchiriaza. „Am incheiat, in sfârsit, un proces-verbal de preluare-predare cu reprezentantul firmelor lui Dilgoci, in prezenta executorului. Acum cautam pe altcineva care sa administreze strandul si vom organiza o licitatie cu strigare. Baza arata insa rau de tot“, a declarat directorul economic al RAT Craiova, Marian Teodorescu. El recunoaste ca au fost facute unele modificari in interiorul bazei, dar sustine ca orice lucrare ar fi trebuit autorizata de administratia publica si avizata de RAT, ceea ce nu s-a intâmplat. „E treaba lui ce a facut acolo. Oricum, a facut ce nu avea dreptul“. Constantin Dilgoci nu a putut fi contactat pentru a-si spune punctul de vedere.


Agrement cu iz penal


Gaselnita prin care Constantin Dilgoci a tinut in sah RAT timp de aproape patru ani, incepând cu 2002, când s-a inregistrat si restanta de 270 de milioane de lei, a fost concesionarea terenului in suprafata de 23.000 de metri patrati aferent bazei, de la Consiliul Malu Mare, din doua incercari – in 2002 si in 2003. Culmea, acelasi pamânt ii fusese dat in administrare RAT Craiova cu un deceniu in urma. Pe lânga redeventa modica de 900 de dolari pe an cu care s-au lasat „pacaliti“ consilierii, contractul de concesiune din 2003, incheiat pe 49 de ani, avea multe lacune de ordin penal, care au si facut obiectul unei anchete a politiei si Parchetului, in 2005. Astfel, concesionarea se facea in vederea construirii unor spatii si a efectuarii unor lucrari destinate agrementului, de catre o societate comerciala, pe domeniul public dat in administrare altei unitati. Pentru acele constructii si lucrari Primaria Malu Mare nu a emis insa niciodata autorizatii de construire. Lucrurile nu s-au clarificat nici pâna astazi, iar hotarârea cu pricina a primit chiar avizul de legalitate al Prefecturii Dolj. Actualul primar al comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, nu cunoaste prea multe. „M-am mirat si eu cum consilierii au putut vota acele hotarâri prin care au aprobat concesionarea catre Dilgoci, dar stiu ca Prefectura Dolj a dat avizul de legalitate. In privinta constructiilor din incinta, nu exista inregistrate la Primaria Malu Mare autorizatii de construire. Când am venit eu la primarie, disputa dintre Dilgoci si RAT era transata in instanta“, a declarat Dicu. Primarul a mai spus ca nu stie exact ce trebuie facut acum, dar ii asteapta pe reprezentantii RAT. „Cred ca, daca vor sa inchirieze altcuiva, trebuie sa vina si la noi, sa stabilim cum ramâne cu situatia juridica a terenului. Nu-mi dau seama, deocamdata, cum putem rezilia contractul de concesiune cu Dilgoci sau de ce suntem pasibili daca nu-l respectam“, a mai aratat Alexandru Dicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS