16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCondamnati, dar totusi liberi

Condamnati, dar totusi liberi

Desi condamnati definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la pedepse intre cinci si zece ani de puscarie, fostii directori de la COMCEREAL Dolj, gasiti vinovati pentru tepe de zeci de miliarde, isi tot amâna executarea pedepsei, pe motive mai mult sau mai putin medicale.


Povestea dosarului COMCEREAL Dolj este tipica pentru marii „tepari“ ai României. Nicu Marinescu, fost director general la COMCEREAL Dolj, impreuna cu Delcea Marian si Catana Viorica, fosti directori economici la aceeasi societate, au fost acuzati de falsuri si inselaciuni cu consecinte deosebit de grave pentru fapte savârsite in 1997. Concret, in calitate de directori ai respectivei firme, au incheiat cu mai multe societati – printre care SC OLPO SA Podari, SC ULVEX SA Buzau si SC GEUS CONEXIM SRL Bucuresti – contracte prin care COMCEREAL Dolj se obliga sa livreze cantitati impresionante de floarea-soarelui si soia, primind in avans sume de ordinul zecilor de miliarde. Ca sa convinga firmele cumparatoare, doljenii au prezentat documente false prin care se atesta in mod fictiv existenta unor stocuri din amintitele produse. Banii erau incasati, insa marfa nu mai era ulterior livrata. Mai mult, sumele obtinute ca venituri nu erau inregistrate in evidenta contabila a firmei, astfel ca SC COMCEREAL SA Dolj s-a sustras de la plata unor impozite si taxe de ordinul miliardelor catre bugetul de stat.


Pedeapsa minima – cinci ani de puscarie


Anchetati de politisti, apoi trimisi in judecata de procurorii doljeni, Marinescu, Delcea si Catana au fost achitati de Tribunalul Dolj in mai 2004. Judecând apelul formulat de procurori, Curtea de Apel Craiova a dispus in 2005 condamnarea la câte trei ani si patru luni de inchisoare pentru Marinescu si Delcea, insa achitând-o pe Viorica Catana. Dosarul a ajuns in recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care, pe 2 martie 2006, i-a gasit vinovati pe cei trei fosti directori, condamnându-i pe Delcea si Marinescu la câte zece ani de inchisoare, respectiv cinci ani de inchisoare pentru fosta directoare economica. Totodata, fostii directori au fost obligati sa achite catre bugetul de stat impozitele si taxele neachitate, in valoare totala de aproape patru miliarde de lei.


Desi condamnati definitiv si cu mandate de executare a pedepselor emise pe numele lor, la noua ani de la savârsirea faptelor, fostii directori ai COMCEREAL Dolj inca se feresc de puscarie. Din martie si pâna acum o tin tot in cereri de amânare a executarii. Amânarile le expira in cursul acestei luni.


Deces


Al patrulea inculpat din dosarul COMCEREAL, fostul director comercial Ion Voicu, a fost achitat atât de Tribunalul Dolj, cât si de Curtea de Apel Craiova, insa a decedat inainte ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa pronunte o hotarâre in ceea ce-l priveste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS