24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacerile in infrastructura - profitabile

Afacerile in infrastructura – profitabile

Ambasadorul SUA in România, Nicholas Taubman, considera ca investitiile in infrastructura din România ar reprezenta o afacere profitabila, tinând cont de starea actuala a sectorului.


„Daca as fi fost in România ca tânar si as fi vrut sa fac bani, m-as fi implicat in afaceri care tin de infrastructura. Cred ca aici vor fi cheltuiti cei mai multi bani“, a declarat ambasadorul SUA in România, Nicholas Taubman, la postul de televiziune B1 TV.


Taubman considera ca, in urmatorii 10 ani, banii care vor fi cheltuiti pe infrastructura in România vor fi foarte importanti in ceea ce priveste dimensiunea economiei. „In prezent, România nu este competitiva cu vecinii ei. Infrastructura va face România sa fie competitiva si cred ca spre acest lucru trebuie sa tinteasca. In urmatorii zece ani, dezvoltarea va deriva din dezvoltarea infrastructurii“, a subliniat diplomatul american, precizând ca autostrazile vor fi construite competitiv, din toate punctele de vedere, conform standardelor NATO, fie ca sunt construite de cineva din China sau din SUA.


Invitat special in cadrul emisiunii „Economia in 60 de minute“ prezentata de Radu Soviani, diplomatul american a precizat ca ar recomanda sa faca afaceri in România doar acelor investitori care inteleg despre ce este vorba aici. „As recomanda doar oamenilor care inteleg faptul ca guvernul adopta o atitudine binevoitoare si intâmpina companiile respective prin a le spune ca exista banii pe care vi-i putem da pentru a face acest lucru aici. SUA in secolul al XIX-lea traiau de pe urma banilor imprumutati, cea mai mare parte a banilor fiind imprumutata din Anglia. Dar Anglia si-a recuperat banii. A fost vorba de investitii foarte bune si totul a decurs foarte bine. SUA sunt ceea ce sunt si totul s-a realizat pe baza muncii grele“, a spus ambasadorul SUA in România.


Amânarea constructiei autostrazii Brasov-Bors poate aduce pierderi României


Orice a câstigat România in negocierile cu Bechtel se va pierde anul viitor prin amânarea cu trei ani a constructiei autostrazii Brasov-Bors, a mai declarat ambasadorul Nicholas Taubman la B1 TV. „Orice a câstigat România in negocierile pentru contractul respectiv se va pierde anul viitor daca se pierd trei ani de constructie, pentru ca veniturile din impozitare inseamna activitate economica, care la rândul ei este generata de transport. Tot ceea ce se fabrica, tot ceea ce se produce, se transporta pe autostrada, iar daca aceste autostrazi nu exista, si in acest moment nu exista, nu este un lucru foarte bun“, a spus Taubman.


Diplomatul american a subliniat ca se asteapta ca guvernul român sa onoreze intelegerea cu Bechtel, acest proiect de infrastructura fiind cel mai important din România. „Daca se va intâmpla acest lucru, va rezulta un sistem de autostrazi de o foarte mare calitate“, a spus ambasadorul SUA in România. Acesta considera ca atât Banca Nationala a României, cât si Guvernul României, Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Finantelor trebuie sa actioneze agresiv pentru a imbunatati in aceasta tara infrastructura, de care este foarte mare nevoie.


Banii – numai o parte din ecuatia succesului


In ceea ce priveste majorarea ratei dobânzii, atât in SUA, cât si in România, oficialul american a mentionat ca banii reprezinta doar o parte din ecuatia succesului.


„Banii sunt numai o parte din ecuatia succesului, unul dintre instrumentele capitalismului, pentru ca, cu toti banii pe care ii ai, trebuie sa cumperi ciment, de exemplu, fie ca este vorba de 5 la suta, de 6 la suta, ai nevoie de bani cu care trebuie sa cumperi cimentul respectiv, iar daca pretul este prea mare, nimeni nu va cumpara. Daca se opreste activitatea economica atunci rata dobânzii scade. Trebuie sa poti face avere, in orice fel de mediu, atâta timp cât ai o economie libera, o piata libera. Când cineva iti spune, când guvernul spune ca rata dobânzii nu poate fi mai mare de 6 la suta, atunci ai putea foarte bine sa pleci din tara pentru ca atunci ar fi o economie de dictatura si nu ar functiona pentru foarte mult timp. Dictatele economice nu functioneaza in nici o economie libera“, a explicat ambasadorul SUA in România.


In prezent, SUA se afla pe locul sase in ceea ce priveste investitiile straine directe, companiile americane devenind in ultimul timp tot mai interesate de a se implica in arena economica din România.


România va juca un rol important in zona de est a Europei si in regiunea Marii Negre


România va juca un rol foarte important spre estul Europei, mai ales spre regiunea Marii Negre, a mai afirmat ambasadorul Nicholas Taubman in cadrul discutiei cu Radu Soviani. „Cred ca oamenii vad România ca pe o tara care se afla la limita estica a Uniunii Europene si ca rezultat al acestui lucru va fi o tara foarte importanta spre Est si nu spre vest“, a explicat Taubman.


Ambasadorul SUA considera ca flagelul coruptiei este o problema in România, este o problema pentru companiile americane, in sensul ca acestea „nu participa la acest lucru“. „Companiile americane vor pierde contracte pentru ca nu platesc, ca sa spun asa, pe sub mâna“, a adaugat oficialul american. Acesta admite ca este foarte greu sa faci progresul pe care l-a facut România din 1989. „Exista tari in aceasta regiune care nu au inregistrat progresul pe care l-a inregistrat România pâna in prezent si trebuie sa recunosti meritele guvernelor, pentru ca au facut fata acestor schimbari“, a precizat Taubman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS