10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProducatorii de lapte dau in clocot

Producatorii de lapte dau in clocot

Pentru taranii doljeni care comercializeaza lapte de consum se anunta vremuri tulburi. O hotarâre de guvern recenta ii obliga pe producatori ca, pâna la 31 octombrie, sa-si declare cotele de lapte pe care sunt obligati sa nu le depaseasca, in caz contrar acestia fiind obligati sa plateasca taxe suplimentare. Reversul medaliei: daca nu vând cât au promis pierd dreptul de a mai comercializa lapte.


Producatorii de lapte din regiunea Craiova, care cuprinde judetele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea si Mehedinti, vor juca dupa noi reguli incepând din aprilie anul viitor. Guvernul a aprobat in urma cu câteva zile metodologia de acordare a cotei individuale de lapte care ii obliga pe tarani, indiferent de numarul de vaci pe care le au in ograda, sa declare in scris câti litri de lapte vor produce in perioada aprilie 2007 – martie 2008. Daca nu o fac pâna la 31 octombrie 2006, fiecare proprietar de vaci care obtine venituri din vânzarea laptelui va trebui sa plateasca o taxa de 27,8 euro la fiecare suta de litri de lapte, lucru care ii va determina pe acestia sa munceasca in pierdere. „Cota de lapte se va acorda pentru livrarile catre procesatori si pentru vânzarile directe in piete. Pe baza monitorizarilor efectuate in perioada 1 aprilie 2005 – 31 martie 2006, producatorii din Dolj au raportat o cantitate de 2,4 milioane de litri de lapte livrat catre procesatori si zece milioane de litri vândute direct in piata sub forma de lapte sau produse derivate. Noi ne asteptam ca acestea sa fie si cotele pe care le vor declara pâna la sfârsitul lui octombrie“, a declarat Georgeta Ionica, directorul Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL) din cadrul regiunii 4 Craiova. Potrivit actului normativ, cotele individuale de lapte se acorda in baza unei solicitari scrise adresate DACL, prin emiterea unei decizii si inscrierea in Registrul Cotelor. Producatorii care in perioada 1 aprilie 2006 – 31 martie 2007 au incetat activitatea de productie nu beneficiaza de cote individuale de lapte, cu exceptia cazurilor de forta majora, care vor fi aduse la cunostinta DACL pâna la 1 aprilie 2007.


Obligati sa vânda cât au declarat


Noul sistem de monitorizare impus de UE ii obliga pe tarani sa se gândeasca de doua ori inainte de a declara in scris cantitatea de lapte pe care vor s-o comercializeze incepând cu 1 aprilie 2007. Daca nu reusesc sa vânda 100% din cota solicitata, aceasta li se diminueaza corespunzator cu cantitatea nevânduta, iar daca realizeaza sub 70% din cota o vor pierde integral. In caz contrar, daca vând mai mult decât au previzionat, producatorii vor baga adânc mâna in buzunar. România va fi penalizata cu 278,3 euro pentru fiecare tona de lapte care depaseste cota de 3,057 milioane de tone negociata cu UE, bani pe care autoritatile ii vor recupera de la cei care vând laptele. Alta prevedere stabileste ca, pentru a beneficia de cote individuale de lapte, producatorii care isi extind capacitatea exploatatiei sau care realizeaza noi exploatatii de vaci de lapte dupa 31 martie 2006, care vor fi finalizate si populate pâna la 1 aprilie 2007, trebuie sa se inregistreze in Registrul Investitiilor infiintat de DACL. Concret, cota anuala pentru fiecare vaca pe care o poate cere un fermier se apropie de 2.000 de litri. Aceasta cifra rezulta din estimarile oficiale, conform carora o vaca neaflata „in control oficial“ produce anual 3.500 de litri din care se scad consumul de 1.200 de litri al unei familii de patru persoane si cei 400 de litri consumati de un vitel.


Taranii prefera vânzarea laptelui la PET


Noile norme ii iau pe nepregatite pe producatorii din regiune, deoarece situatia taranilor din Dolj se deosebeste fundamental de cea a fermierilor din Uniunea Europeana. In timp ce in UE accentul se pune pe vânzare catre procesatorii care cumpara cantitati mari de lapte, in Dolj taranii vând cea mai mare parte la piata sau o folosesc pentru consumul propriu. Cifrele vorbesc de la sine: de cinci ori mai mult lapte a fost vândut la piata in PET-uri decât catre cei doi procesatori din judet, Lactido si Duvadi. De asemenea, din cei 125.000 de producatori din regiunea Craiova, doar 7.887 livreaza laptele procesatorilor. „Pentru a avea randament, fermierii ar trebui sa se constituie in asociatii de producatori. Taranii ar trebui sa invete sa gândeasca economic“, a declarat Georgeta Ionica. Chiar daca ar vrea sa cumpere mai mult lapte, cei zece procesatori din regiune nu ar avea de unde. Doar 108 exploatatii au dat intre 10.000 si 50.000 de litri de lapte si alte sapte au obtinut productii intre 50.000 si doua milioane de litri. Nici firmele de procesare nu stau pe roze la capitolul pregatire pentru aderarea la UE. In cele cinci judete care formeaza regiunea Craiova nu exista nici un procesator de categorie A care sa exporte produse lactate. Mai mult, Directia Sanitar-Veterinara a inchis in primele sase luni mai multe firme de procesare de categorie D pentru ca nu-si modernizasera instalatiile.


Cota aduce bani


Batalia mare nu se va da astfel pe cotele de piata, ci pe obtinerea materiei prime care sa corespunda calitativ. „Scopul il constituie transformarea din vânzari directe in livrari catre procesatori“, a precizat directorul DACL. Laptele livrat de producatori trebuie sa corespunda calitativ si sa respecte cantitatea de grasime necesara. „Procesul de determinare a grasimii ar trebui sa se faca de doua – trei ori pe luna, dar nicaieri in tara nu se face acest lucru. Acesta va fi un punct fierbinte dupa aderare“, a avertizat Georgeta Ionica. Procesatorii vor fi cei care ii vor informa periodic pe producatori ce procent din cota detinuta au consumat deja. Daca acestia din urma nu sunt interesati de comercializarea laptelui, isi pot vinde cota, dar numai in cadrul regiunii din care fac parte. Asa au procedat dupa aderare peste jumatate dintre fermierii polonezi care detineau o singura vaca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS