16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLipsa calitatii le vine de hac IMM-urilor

Lipsa calitatii le vine de hac IMM-urilor

Pentru a fi competitive pe piata dupa aderare, intreprinderile mici si mijlocii (IMM) care-si desfasoara activitatea in domeniul agriculturii si sectorului alimentar trebuie sa respecte directivele europene in vigoare.


Directivele se refera atât la productie, cât si la conditiile de munca si de mediu respectate de firme. „Pentru Spania exista directive specifice despre locul de munca, despre cerintele echipamentului ce va trebui folosit, despre protectia individuala, despre cum sa te misti in timpul muncii, dar si despre expunerea biologica la animale“, a declarat joi Laura Ambroj Sancho, reprezentant al Confederatiei Intreprinzatorilor din Aragon, Spania, la un work-shop pe tema „Siguranta si sanatatea la locul de munca in agricultura si sectorul alimentar“ organizat de Federatia Patronatelor din Regiunea Oltenia (F-PRO). Potrivit acesteia, avantajele implementarii unui sistem de calitate si igiena a produselor duce la o imbunatatire atât a calitatii produselor, cât si a comunicarii intre companii si autoritatile publice.


Lectia spaniola


Implementarea unui sistem de calitate si igiena a produselor contribuie si la intarirea imaginii produselor in piata si la cresterea increderii consumatorilor in produsele respective. Astfel, din 2007, firmele care decid sa nu implementeze un sistem al calitatii si igienei produselor practic nu exista in sistem. „Implementarea acestui sistem garanteaza ca produsele sunt sigure si astfel puteti sa le vindeti peste tot. Daca nu-l implementati, nu puteti sa vindeti niciunde. In Spania nu vine nimeni sa-ti inchida afacerea daca nu ai implementat acest sistem, dar vei deveni mai putin competitiv, pentru ca nu mai cumpara nimeni de la tine“, a adaugat Laura Ambroj Sancho.


Specialistii spanioli spun ca pentru a face parte din acest proces e nevoie in primul rând de o echipa multidisciplinara. Pentru inceput vor fi identificate toate riscurile si punctele sale critice si va fi realizat un plan de prevenire a acestora. De asemenea, va trebui implementat un sistem de control, urmând ca acesta sa fie revizuit cel putin o data pe an.


Directivele europene, adoptate in legislatia româna


In România se aplica in acest moment standardul ISO 22000, specific sistemului de management al sigurantei alimentelor. „Toate directivele europene sunt adoptate si in legislatia româna si vizeaza atât sanatatea la locul de munca, cât si igiena din punct de vedere al tehnologiei. Acestea sunt vizate si implementate printr-un sistem de management al sigurantei alimentelor (ISO 22000) ce creste capabilitatea companiei de a demonstra oriunde si oricând posibilitatea de a da consecvent calitate igienica si nutritionala alimentelor“, a spus Olimpia Vorovenci, expert de instruire la Asociatia de Standardizare din România (ASRO).


Pericolele care vizeaza siguranta alimentelor pot aparea in orice etapa a lantului alimentar. Astfel, cerintele de siguranta a alimentului ar trebui implementate si respectate de toate organizatiile din domeniul alimentar care produc, proceseaza, manipuleaza, depoziteaza si comercializeaza materii prime si alimente. „Sistemul de analiza a riscului HCCP, un fel de metoda preventiva de analiza a punctelor critice de control, asigura securitate alimentelor. Pentru ca ajuta la mentinerea calitatii igienice a produselor alimentare si, implicit, vizeaza sanatatea, acesta este obligatoriu“, a adaugat Vorovenci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS