12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectroputere se vinde pe bucati

Electroputere se vinde pe bucati

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a gasit solutia pentru continuarea privatizarii Electroputere. Vinde separat activele prin constituirea a patru modele functionale, pentru care cumparatorii vor avea obligatia sa pastreze obiectul principal de activitate si un numar stabilit de angajati.


Dupa ani de cautare a unui investitor dispus sa cumpere uzina de la Craiova, AVAS s-a decis sa vânda Electroputere pe bucati. „Am purtat deja o discutie cu echipa manageriala de la Electroputere si urmeaza sa ne intâlnim cu sindicatele. In urmatoarele doua luni se va face evaluarea pentru fiecare dintre cele patru centre de profit si speram sa incheiem contractele pâna la sfârsitul acestui an“, a afirmat Razvan Orasanu, presedintele AVAS. Acesta sustine ca exista sanse mari pentru preluarea separata a activelor Electroputere, aratând ca Bombardier si-a exprimat interesul ferm pentru fabrica de locomotive, Alstom, pentru sectia de masini rotative, si firma greceasca DAB, pentru fabrica de transformatoare electrice. Acesta nu a nominalizat un cumparator pentru cel de-al patrulea modul, care va fi vândut separat, sectia de aparataje electrice. Directorul Electroputere, Cornel Mondea, a spus ca nu stie cine ar putea cumpara respectiva sectie, dar a precizat ca la un moment dat firmele DAB si ELECTROMEC s-au aratat interesate de fabrica de transformatoare si de sectia de aparataj. „Daca pâna acum nu a venit nimeni sa o cumpere intreaga, e bine si pe bucati. Noii proprietari isi vor alege singuri echipele de conducere“, a spus Mondea. Investitorii care cumpara activele au posibilitatea sa preia si contractele semnate de Electroputere pe fiecare activitate, valoarea cumulata a acestora ridicându-se la 200 de milioane de lei (55,5 milioane de euro).


AVAS vinde tot


Presedintele AVAS spera ca sumele incasate sa se apropie de valoarea datoriilor societatii, evaluate la 40 de milioane de euro. Debitele cele mai mari ale Electroputere sunt catre bugetul de stat, dar alt creditor important este Banca Comerciala Româna (BCR), cu creante directe de doua milioane de euro si o expunere totala de 17 milioane de euro, pentru care detine gajuri pe aproape toate activele societatii. „Am ajuns la o intelegere cu BCR, care accepta forma de vânzare a activelor, cu conditia stingerii gajurilor la momentul preluarii. Ridicarea gajului trebuie realizata pentru intreaga suma aferenta si nu separat“, a explicat Orasanu. Acesta a anuntat ca Electroputere va vinde si alte active, printre care stadionul de fotbal detinut de societate. Alta sursa de lichiditati o va reprezenta vânzarea participatiei Electroputere la firma mixta constituita cu firma germana AvK in domeniul generatoarelor, pentru care AvK are drept de preemtiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS