6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, zero la productie ecologica

Doljul, zero la productie ecologica

Pâna in 2010, 30% din productia de energie electrica interna a României trebuie sa se faca din surse regenerabile. Previziunile arata insa ca prin hidrocentrale poate fi atinsa numai 26% din aceasta cota. Diferenta de 4% trebuie acoperita din energie eoliana, solara etc. Doljul nu contribuie cu nimic la productia de energie verde.


Statele UE gândesc deja o strategie comuna de promovare a energiei electrice produse din surse regenerabile, la care va trebui sa se alinieze si România. Directiva europeana 2001/77/CE privind „Promovarea energiei electrice produse din surse regenerabile pe piata unica de energie“ are ca obiectiv cresterea contributiei surselor regenerabile de energie (SRE) de la 14% la 22% din consumul brut de energie electrica in UE, pâna in anul 2010. Studiile arata ca energetica noastra pare, la prima vedere, avantajata de ponderea mare a energiei electrice produse in hidrocentralele mari, insa o analiza mai atenta arata ca dezvoltarea SRE nu mai poate fi sustinuta in acest fel. Cota de 30% din productia interna prevazuta pentru 2010 in tara noastra nu poate fi atinsa fara masuri de sprijin, apreciaza specialistii. Potrivit previziunilor, in 2010 energia electrica produsa de hidrocentrale va asigura cel mult 26% din consumul national brut de electricitate. Diferenta de 4% ramâne in sarcina altor surse regenerabile, cum ar fi: amenajari hidro de mica putere, energie eoliana, energie solara etc.


Certificate de energie verde


Problema majora in acest caz este ca, in prezent, in România nu exista un mecanism financiar de sprijinire a productiei de energie verde. Specialistii in domeniu gândesc in perspectiva o piata a certificatelor de energie verde. Mecanismul este simplu: cota de 30% propusa pentru tara noastra va fi impartita proportional intre producatorii de energie conventionala. Diferenta dintre energia verde si energia conventionala va fi transformata in certificate, care va trebui cumparate de cei care nu-si produc cota de energie verde alocata. Se estimeaza ca pâna in 2010 piata certificatelor de energie verde din tara noastra ar putea creste gradual pâna la circa 90 de milioane de euro. Daca in alte judete productia de energie din surse regenerabile incepe sa prinda contur (spre exemplu, in Parcul Industrial Ploiesti a luat fiinta un grup eolian de 0,66 MW), Doljul este nul la acest capitol. „Nu stiu daca pe râurile noastre se pot face hidrocentrale de capacitate mica prin cadere. Iar in ceea ce priveste energia eoliana sau solara, nu stiu sa existe cineva care sa produca asa ceva“, a explicat Monica Mateescu, directoarea Agentiei Regionale de Protectie a Mediului (ARPM) Craiova. Singurul mare producator de energie electrica prin metode conventionale din Dolj este Complexul Energetic Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS