7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBNR scumpeste locuintele din Craiova

BNR scumpeste locuintele din Craiova

Pentru a stabiliza piata imobiliara, Banca Nationala a României ar putea introduce noi restrictii in ceea ce priveste acordarea creditelor imobiliare. Reprezentantii agentiilor imobiliare nu agreeaza insa aceasta interventie si sustin ca solutia stabilizarii preturilor la imobile ar fi o crestere a ofertelor din piata.


Posibila interventie a Bancii Nationale a României (BNR) pe piata imobiliara incepe sa devina un fapt tot mai aproape de realitate. Intentia bancii centrale este influentata atât de decalajul dramatic care s-a creat intre cererea foarte mare si oferta interna aproape stagnanta, cât si de asteptarile românilor privind evolutia preturilor dupa aderarea României la Uniunea Europeana. Astfel, preturile practicate la imobile situate in anumite locatii din tara le concureaza deja pe cele din statele membre UE (ajungând la aproape 3.000 de euro metrul patrat construit).


Sensibili la zvonuri


In lipsa unor masuri concrete ale BNR, dar alimentata de afirmatiile potrivit carora banca centrala doreste sa intervina, piata imobiliara din Craiova se confrunta in acest moment cu un boom. Potrivit specialistilor, pâna la aparitia acestei vesti, chiar daca piata imobiliara era caracterizata de o cerere ce depasea oferta si de preturi supraevaluate, macar se putea vorbi de o piata oarecum previzibila. „Piata imobiliara este receptiva la orice zvon, mai ales daca acesta vine din partea unei institutii cum e BNR. Drept urmare, vestea ca BNR va interveni in piata imobiliara a bulversat piata. Astfel, fara a astepta deciziile BNR, vânzatorii se grabesc sa vânda cât mai scump, iar cumparatorii craioveni se grabesc sa cumpere cât mai repede, de frica unei posibile limitari a creditelor imobiliare“, a declarat Niculina Otovescu, directorul agentiei imobiliare Bela. Potrivit acesteia, solutia de stabilizare a preturilor din piata ar fi cresterea ofertei (prin constructii noi), care in acest moment este mult mai mica decât cererea.


BNR nu a anuntat inca nici o masura de restrictionare


Principalul instrument prin care banca centrala poate interveni, indirect, in stabilizarea preturilor la locuinte sunt insa masurile privind politica de creditare, care vor fi, cel mai probabil, de restrictionare. Deocamdata insa, bancile comerciale nu stiu nimic oficial despre aceste masuri. „Deocamdata nu am primit nici o informare oficiala in acest sens“, a declarat Nicolae Ristea, directorul sucursalei Bancpost Dolj.


In general insa, când se doreste restrictionarea acordarii de credite, se umbla in cel putin doua directii (dobânda practicata si procentul din venitul net, respectiv categoriile de venit luat in considerare la acordarea creditului). Alta varianta ar fi impunerea unui avans minim mai mare de 25% (cât este acum) din valoarea achizitiei.


Pentru a micsora suma ce poate fi imprumutata de la institutiile financiare, bancile ar putea, de asemenea, sa modifice coeficientul din valoarea estimata de evaluatori pe care il iau in considerare când acorda imprumutul. „Una dintre posibilitati ar fi modificarea coefientului de admitere in garantare, care in acest moment este in jurul valorii de 70-75% din valoarea estimata in urma evaluarii. Aceasta valoare acopera, in functie de politica fiecarei banci, creditul, sau si creditul si o parte din dobânda“, a spus Catalin Popescu, directorul sucursalei Raiffeisen Bank Dolj.


Masurile BNR ar putea duce la o limitare a constructiilor


Alta solutie de restrictionare a creditului imobiliar ar fi, potrivit specialistilor, marirea gradului de acoperire cu garantii. Astfel, garantiile prezentate de craioveni pentru creditul contractat ar trebui sa acopere valoarea atât a creditului, cât si a dobânzii aferente pe o anumita perioada. „Punctul meu de vedere a fost ca, de fiecare data când se anunta o limitare impusa de BNR, aproape ca se accentueaza creditele. Daca in piata imobiliara din Bucuresti se inregistreaza cresteri de pâna la 15% ale costurilor la imobile, in Craiova tendinta de crestere a preturilor s-a mai temperat – acestea nu au crescut cu mai mult de 3-5% de la inceputul anului“, a spus directorul unei agentii imobiliare din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII