3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrevenirea accidentelor ustura la buzunare

Prevenirea accidentelor ustura la buzunare

Politistii de la Circulatie si-au intensificat activitatea in perioada verii.


O data cu sezonul estival, Politia Rutiera Dolj a intensificat actiunile pentru depistarea si sanctionarea participantilor la trafic ce incalca legea. „Este vorba despre un program national de prevenire a accidentelor rutiere, in cadrul caruia se actioneaza in mod prioritar pe linia traversarilor neregulamentare din partea pietonilor, a nepurtarii centurilor de siguranta atât de catre soferi, cât si de cei care ocupa locul din dreapta, precum si cu privire la depasirea vitezei legale“, a mentionat inspectorul principal Emil Zuican, seful Biroului pentru Siguranta Circulatiei Urbane din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Dolj.


Mai putin de jumatate dintre soferi poarta centura


Conform statisticilor Politiei Rutiere, in România mor anual in urma unor evenimente rutiere peste 2.500 de persoane, adica echivalentul populatiei unei localitati rurale de marime medie. Una dintre principalele cauze o reprezinta nepurtarea centurilor de siguranta.


Conform unui sondaj realizat de Fessel-GFK Austria, pe teritoriul României, in martie 2006, 93% dintre cei chestionati recunosc ca, in caz de accident, centura de siguranta le poate salva viata, iar 83% dintre soferi au declarat ca poarta centura. Cu toate acestea, in urma studiului s-a stabilit ca in România centura este purtata doar de 43% dintre soferi si de numai 41% dintre ocupantii locului din dreapta. Acelasi studiu arata ca doar 43% dintre copii si 6% dintre adulti folosesc centura de siguranta când calatoresc pe bancheta din spate.


„Tocmai de aceea, una dintre principalele noastre directii de actiune o reprezinta aceea de a-i convinge pe oameni, chiar si prin intermediul sanctiunilor aplicate, sa poarte centura atunci când calatoresc cu masina“, a declarat inspectorul principal Emil Zuican.


Traversarile neregulamentare fac cele mai multe victime


Statisticile Politiei Rutiere indica faptul ca mai mult de o treime dintre victimele accidentelor provin din rândul pietonilor care traverseaza neregulamentar. Din aceasta cauza, politistii actioneaza cu prioritate si pe linia sanctionarii contraventionale a pietonilor care trec strada printr-un loc interzis. Spre exemplu, intr-o singura zi – miercurea trecuta – 43 de craioveni au fost sanctionati contraventional pentru traversare neregulamentara.


Alta directie prioritara de actiune a politistilor o reprezinta depistarea soferilor grabiti. Vineri, in cadrul unei astfel de actiuni, din cele 236 de autovehicule verificate in Craiova cu aparatul radar, 82 au depasit viteza legala. Soferii lor s-au ales cu amenzi a caror valoare totala a depasit 3.600 RON.


Amenzi


Reamintim cuantumul amenzilor prevazute de legislatia rutiera:


– Nepurtarea centurii de siguranta: 50 – 70 RON;


– Folosirea telefonului mobil la volan: 70 – 100 RON;


– Traversarea neregulamentara: 50 – 70 RON;


– Depasirea vitezei legale cu mai putin de 30 km/h: 60 – 80 RON; cu peste 30 km/h: 100 – 300 RON; cu peste 50 km/h: 200 – 800 RON si suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 90 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU