17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsilierii il incaiera pe Solomon cu Orfahli

Consilierii il incaiera pe Solomon cu Orfahli

Consilierii locali nu au fost de acord cu actul aditional negociat de primarie cu firma SC CRONOS IMPEX SRL, aducând mai multe modificari. Administratorul parcarilor va fi obligat sa isi monteze parcometre, sa dea partenerilor sai un procent de 20%, dar si sa accepte incheierea contractului pe o durata de doar zece ani.


Modificarea contractului dintre Consiliul Local Craiova si SC CRONOS IMPEX SRL a aprins spiritele, in cadrul sedintei extraordinare de ieri. Actul aditional, asa cum fusese el negociat de primarie cu Mohamed Al Orfahli, nu a fost pe placul consilierilor, care au modificat o parte din clauzele intelegerii dintre Solomon si patronul Cronos.


Cota de participare la incasari a primariei de 13% a fost marita la 20%. „Personal am propus un procent de 50% pentru CL, deoarece terenul pe care il avem noi este cel mai important, fara el cei de la Cronos neputând sa incaseze nici un ban. In urma discutiilor din comisie s-a ajuns insa la un procent de 20%“, a spus consilierul Bianca Predescu. Consilierii au aprobat si reducerea tarifului pentru parcarile deschise, de la 12.000 de lei, cât era propus in proiect, la 10.000 de lei. De asemenea, alesii locali au votat ca renegocierea contractului sa se faca anual daca indicele de inflatie depaseste 5%. Pe lânga dreptul de preemptiune pentru obtinerea altor amplasamente cu destinatia de parcari, Orfahli a pierdut si cinci ani de contract cu primaria, termenul fiind redus de la 15 la zece ani. Mai mult, patronul Cronos va trebui sa monteze parcometre in parcarile deschise.


Consilierii s-au certat pe amendamentele propuse


Negocierile legate de modificarea contractului cu Orfahli s-au transformat in adevarate lupte intre consilieri, deoarece fiecare si-a sustinut punctul de vedere. Intr-un schimb dur de replici s-au atrenat consilierii Bianca Predescu si Mihai Dragu. „Vreau sa stiu daca amendamentele modifica in mod structural contractul. Si mai vreau sa va intreb daca ati avut vreo negociere cu reprezentantii Cronos, pentru ca, daca nu, o sa o tinem tot asa. Ei o sa vrea ceva, iar noi nu o sa fim de acord“, a precizat Mihai Dragu, consilier PNL. Spiritele au fost linistite de interventia consilierului PSD Gheorghe Unguru, care a cerut si el la rândul lui o modificare. „Art. 2 ar trebui modificat. Este vorba de o viitoare parcare in zona Garii, care ar trebui inlocuita cu una din Craiovita sau chiar Romanesti. La gara tocmai a fost aprobat un PUD pentru fluidizarea circulatiei si va intra intr-un program de reabilitare pe fonduri externe. La anul incepem lucrarile acolo si zona se va transforma din nou intr-una de utilitate publica. Vom reveni la aceeasi situatie cu cea a parcarii de la Mercur“, a spus Unguru. Acesta le-a cerut colegilor din sala sa-si dea acordul pentru ca primaria sa tipareasca biletele pentru parcare, in acest fel existând un control mai mare al incasarilor facute. Ambele propuneri au fost insa respinse.


Solomon sare la gâtul lui Orfahli


Iritat de acuzatiile consilierilor, cum ca tace mâlc in privinta punctelor divergente din contract, primarul Antonie Solomon a declarat ca ar fi preferat sa continue disputa cu Orfahli in instanta. „De ce tace Solomon? Va spun eu, pentru ca, daca ar fi dupa mine, nu as mai negocia nimic si m-as duce la judecata cu ei. Cu alti aparatori, normal! Le vom inainta propunerea voastra, iar daca nu sunt de acord vom continua procesul. Când am vrut sa ii luam parcarea de la Mercur, a venit Al Orfahli la mine si mi-a zis sa ii iau toate parcarile numai pe aceea nu“, a spus Solomon. Reprezentantul Cronos a negat insa acuzatile primarului. „Cum sa pot eu sa vin cu astfel de propunere la un om ca Solomon, când el ma asigura astazi ca nu se atinge de parcare, iar a doua zi dimineata vine cu buldozerele?“, a replicat Al Orfahli. Inainte de a parasi sala, consilierii se intrebau insa ce se va intâmpla cu proiectul. Acestia au fost informati ca, dupa ce va fi trimis la Prefectura Dolj sa obtina avizul de legalitate, executivul il va putea prezenta reprezentantilor CRONOS. In cazul in care acestia nu vor fi de acord, se intrevede o noua negociere sau chiar alta actiune in instanta. Mohamed Al Orfahli a precizat ieri ca nu stia ca proiectul a fost aprobat intr-o varianta total modificata decât cea negociata cu executivul primariei.


„Nu voi recunoaste nici o hotarâre de consiliu care se abate de la protocolul pe care l-am semnat cu primarul Solomon. Nu stiu ce masuri voi lua, dar ma voi consulta cu juristii pentru ca este o problema juridica“, a precizat Al Orfahli.


Gunoi mai ieftin de la primarie


Spre deosebire de parcari, celalalt proiect cu probleme, care viza contractul dintre primarie si ECO SUD, a fost votat in unanimitate. Dupa saptamâni de negocieri tensionate intre reprezentantii firmei si cei ai primariei, consilierii au decis ieri reducerea tarifului de depozitare a gunoiului la 13,85 dolari/tona plus TVA, eliminând perioada de trei luni propusa de ECO SUD, când tariful ar fi trebuit sa revina la 17,85 dolari/tona plus TVA. Reprezentantii SC ECO SUD SRL au sustinut ca decizia consiliului nu e tocmai legala. „Nu ne-a fost comunicata pâna acum decizia consiliului. Nu stim inca ce decizie vom lua. Trebuia de fapt sa marim tariful nu sa-l micsoram, dar noi am acceptat totusi diminuarea lui pentru o perioada de trei luni. Daca insa reprezentantii primariei considera asta o victorie pentru apropiatele alegeri ii inteleg“, a spus Irena Ilie, administratoarea firmei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS