13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn fruct pe saptamâna: Caisa

Un fruct pe saptamâna: Caisa

Caisele se numara printre cele mai apreciate fructe, ele fiind consumate cu placere atât de copii, cât si de persoanele mai in vârsta. In conditiile tarii noastre, ele se coc in perioada 1 iulie – 15 august. Asadar, pentru ca in curând urmeaza sa le gasiti din belsug pe piata, site-ul ele.ro va spune care sunt beneficiile consumului de caise.


Fiind bogate in substante nutritive, caisele reprezinta un pretios ajutor al sanatatii si, tocmai de aceea, este util sa cunoasteti compozitia si proprietatile lor. Fructele contin apa (85%), zaharuri, acid citric, acid malic, sodiu, mult potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, cupru, multa provitamina A si alte vitamine (B1, B2, C, P, PP etc).


Una dintre proprietatile de baza ale caiselor este aceea ca tonifica sistemul nervos, motiv pentru care sunt recomandate in astenie fizica si intelectuala, stari depresive, insomnii, nevroza, stres, oboseala. Caisele ajuta mult digestia si, prin proprietatile lor diuretice si depurative, detoxifica organismul, ii sporesc reactiile naturale de aparare, il fortifica si il regenereaza.


Având actiune alcalinizanta, ele contribuie la mentinerea echilibrului acido-bazic din sângele si tesuturile corpului, diminuând aciditatea. In plus, caisele sunt antianemice, antihelmitice si antidiareice. Cura cu caise consta in consumul a 500 g – un kilogram de caise pe zi, timp de doua saptamâni. Fructele se consuma inainte de mese sau intre mese. Se poate face si o cura cu o zi pe saptamâna in care se consuma numai caise si nimic altceva. Cura cu caise este recomandata in toate carentele de vitamina A si in toate carentele de oligoelemente. Fiind bogate in potasiu, caisele sunt recomandate tuturor celor care nu trebuie sa consume sodiu. Ele mai sunt recomandate in anemie, tratamentul avitaminozelor, convalescenta, litiaze renale sau litiaze biliare. Cura cu caise este utila tuturor copiilor rahitici sau cu intârziere in crestere, adolescentilor, femeilor gravide si batrânilor. Ea da rezultate foarte bune in anemiile consecutive unei hemoragii.


In cosmetica, sucul sau pulpa de caisa reprezinta un tonifiant al pielii normale si se foloseste sub forma de comprese pe fata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS