24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIcoana - fereastra catre cer

Icoana – fereastra catre cer

Icoanele sunt ferestre catre cer, dupa cum spun multi credinciosi. Se mai spune ca ele vestesc prin imagine ceea ce Evanghelia invata prin cuvinte. In icoane se regaseste aproape toata istoria crestinismului.


Patricia Popescu este in clasa a zecea si picteaza de la aproximativ sapte ani. A inceput prin a se „juca“ pe foile de desen si a ajuns sa picteze icoane pe lemn si sticla.


„Pentru inceput am pictat acasa cu mama mea. Am exersat pe foi de desen, iar când am ajuns la cursurile de pictura, profesorul m-a pus sa pictez direct pe carton si pe pânza. Am facut câteva picturi cu natura statica, apoi am inceput sa fac icoane pe sticla; asta se intâmpla prin clasa a doua sau a treia. Când a trecut moda cu icoanele pe sticla, au aparut cele pe lemn si m-am reorientat spre aceasta tehnica. Este mai usor, deoarece culorile se prind mult mai bine pe lemn. La pictura icoanelor pe sticla sunt mai multe tehnici de preparare a culorilor si a sticlei. In celalalt caz se prepara mai intâi lemnul, cu ghips, sau se poate aplica pânza, pe care se picteaza“, a declarat Patricia.


Acest talent l-a mostenit de la mama sa, care, la rândul ei, il are de la bunicul Patriciei si asa mai departe. Practica pictura atunci când are timp liber si, in general, pentru a se relaxa. Din pacate, in timpul scolii nu prea este asa de mult timp pentru pictura pentru ca are meditatii si antrenamente la dansuri, Patricia si fratele sau fiind unii dintre cei mai buni din Craiova la dansuri moderne si de societate.


„Ma rezum la a picta in timpul liber pentru ca dupa ce o sa termin scoala sa pictez mai mult. Nu vreau sa fac o cariera neaparat din asta, dar as dori sa ajung destul de sus“, a spus Patricia.


La inceput, temele abordate in icoanele ei erau reprezentatii ale scenelor biblice. Acum, dupa ce a „trecut prin toate“ icoanele pe care le-a vazut si a incercat mai multe stiluri, „Madona cu pruncul“, „Iisus pe cruce“, „Nasterea“ si altele, ii este usor sa faca o icoana fara sa aiba in fata un model.


„Sunt cât de cât credincioasa, insa nu stiu daca asta m-a indreptat spre pictura icoanelor. Câteva dintre icoanele mele sunt sfintite. «Nasterea» este una dintre picturile de suflet poate pentru ca este reprezentativa. Am lucrat foarte mult la aceasta icoana deoarece trebuie respectate anumite proportii. Nu le-as vinde, insa le-am facut cadou. Unele dintre ele sunt chiar la a treia pictare“.


Colectie de 30 de icoane


In afara de temele religioase, in picturile sale, Patricia abordeaza si alte teme: natura statica, natura moarta etc. „Datorita faptului ca nu am mai pictat de mult timp natura, imi place sa fac icoane. De obicei se pastreaza un stil: ori pe sticla, ori pe carton, ori pe pânza. La mine au ramas icoanele pe lemn, cu toate ca pe carton este cel mai usor de lucrat. Nu necesita o preparare in prealabil a materialelor, doar dau cu pensula. Am o colectie de aproximativ 30 de icoane, majoritatea pictate pe lemn“, a spus Patricia.


Primele expozitii la care a participat au avut loc in scoala generala. Prima expozitie personala a fost organizata cu sustinerea unui partid politic. Apoi, participând la concursul „Esti licean, fii European!“, promisiunile pentru realizarea altor expozitii nu au intârziat sa apara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS