9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMagistrati picati in serie

Magistrati picati in serie

Doar doi doljeni din cei 162 de magistrati din Oltenia inscrisi la concurs au obtinut media generala peste 7 si note peste 5 la fiecare materie.


42 de procurori si 120 de judecatori care activeaza la Parchetele si instantele de pe raza Curtii de Apel Craiova s-au inscris la concursul de promovare in functii de executie organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe 4 iunie. Era vorba fie de o promovare efectiva la o instanta sau un Parchet de rang superior, fie de o promovare pe loc, magistratii pastrându-si locul de munca, dar primind câteva milioane in plus la salariu, corespunzator unei cresteri in rang.


Nota bate functia


Cei mai multi magistrati s-au aratat fericiti dupa examen, considerând ca vor lua note mari. S-au gândit ca nu este mare lucru sa obtina minimum nota 5 la fiecare proba si 7 media generala. Au avut insa o surpriza neplacuta in momentul in care au fost afisate rezultatele pe site-ul CSM. Din cei 162 de magistrati din zona Olteniei, doar doi doljeni au obtinut note si medii de promovare. Este vorba despre judecatoarele Alina Ciolofan (care a obtinut media 8,35) si Carmen Mihaela Arif (cu media 7,44), ambele de la Judecatoria Craiova, care si-au obtinut dreptul de a profesa la Tribunalul Dolj. In rest, toti ceilalti judecatori si procurori au picat, obtinând fie medii sub 7, fie note sub 5 la unele materii.


Printre cei care n-au obtinut note corespunzatoare promovarii la un rang superior se afla si ocupanti ai unor functii de conducere, cum ar fi prim-procurorul Gheorghe Stoian si adjuncta sa Tena Moraru de la Parchetul Tribunalului Dolj, prim-procurorul Gheorghe Emil Mota de la Parchetul Tribunalului Gorj ori Marin Rogoveanu, prim-procuror la Parchetul de pe lânga Judecatoria Filiasi, magistrati care – culmea – au trecut de un examen mult mai dur, acela de promovare intr-o functie de conducere.


Exigenta sau lipsa de pregatire


Magistratii se abtin sa comenteze rezultatele acestui concurs, considerând ca de vina pentru notele foarte mici ar fi exigenta mult prea mare a reprezentantilor Consiliului National al Magistraturii si Institutului National al Magistraturii. Reprezentantii CSM s-au aratat si ei rezervati in exprimarea unui punct de vedere oficial. Explicatia e simpla: peste 90% dintre procurorii si judecatorii care n-au obtinut note si medii care sa le asigure promovarea au formulat contestatii si asteapta acum sa afle rezultatele dupa recorectare.


Exigenta iesita din comun a CSM nu este insa o surpriza. Cu un an in urma, din cele câteva sute de candidati la examenul de admitere in magistratura, au luat note de trecere doar… doi. Dupa contestatii, numarul celor admisi a crescut. Din doi, admisii s-au facut… noua.


Tensiune


Rezultatele recorectarii in urma contestatiilor formulate se lasa inca asteptate. Conform unor surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, un nou scandal risca sa izbucneasca in jurul acestui concurs, dupa ce, in urma recorectarii, la destul de multe lucrari notele ar fi crescut cu câte doua – trei puncte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII