13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Craiova tine la secret cinci hectare de teren

Primaria Craiova tine la secret cinci hectare de teren

Municipalitatea tine la secret un teren de aproape 57.000 mp de pe strada Caracal, primit cadou de la Ministerul Apararii pentru retrocedari pe Legea nr. 247. Dupa sapte luni de la preluare, cele doua comisii constituite pentru aplicarea legilor de restituire a proprietatilor confiscate de comunisti nu au atribuit nici un metru patrat din acest teren.


Guvernul României a aprobat prin Hotarârea nr. 1012/2005 transmiterea a 5,66 ha de teren intravilan din domeniul public al statului in domeniul public al Primariei Craiova. Terenul in discutie este situat pe strada Caracal la nr. 152 si a fost in administrarea Ministerului Apararii Nationale, aici functionând o unitate militara desfiintata ulterior. In toamna anului trecut, intre minister si consiliul local a fost intocmit un protocol de predare-primire a terenului, aprobat de consilieri pe 30 noiembrie 2005. In jurul acestui teren intravilan s-au facut tot felul de speculatii, persoane influente din executivul craiovean, cât si din afara lui facându-si tot felul de planuri motivate de atragerea investitorilor in Craiova care ar putea fi „momiti“ cu hectarele primite de la stat.


Una au aprobat si alta s-a intâmplat


In aceeasi zi in care s-a aprobat transferul terenului din domeniul public al statului in domeniul public al primariei, consiliul local a aprobat trecerea celor 5,66 ha din domeniul public al primariei in domeniul privat. Raportul de fundamentare al proiectului de hotarâre de consiliu prin care s-a cerut schimbarea incadrarii juridice a terenului, semnat de viceprimarul Sorin Iordache, este motivat printre altele de nevoia punerii in executie a prevederilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniul proprietatii si justitiei. Consiliul local a aprobat pe 30 noiembrie 2005 solicitarea executivului, astfel incât prin Hotarârea nr. 498 cei 56.600 mp de teren intravilan au trecut in domeniul privat al primariei de unde puteau fi atribuiti celor care solicitau si demonstrau cu acte dreptul la proprietate. Dupa sapte luni de când executivul a obtinut trecerea terenului in domeniul privat, Directia patrimoniu a primariei l-a inventariat si atât.


Pentru cine pastreaza primaria terenul?


In mod normal, lucrurile trebuia duse mai departe. Terenul ar fi trebuit pus la dispozitia celor doua comisii de aplicare a legilor de retrocedare a proprietatilor care functioneaza in primarie. Acest lucru trebuia facut cu atât mai mult cu cât trecerea in domeniul privat al primariei s-a facut folosindu-se argumentul retrocedarilor la care obliga cele doua legi ale proprietatii. „Nu-mi solicita nimeni mie terenul. In cazul in care comisiile au nevoie de teren, mi se aduce doar la cunostinta ca eu sa scad din evidentele directiei suprafetele solicitate. Nu mi se cere parerea. Pâna in urma cu trei saptamâni nu am primit nici un fel de solicitare“, a spus Ovidiu Vanghelie, directorul Directiei patrimoniu a Primariei Craiova.


Din cererile depuse pe Legea nr. 247/2005, au fost rezolvate deja câteva sute, dar nici una nu a fost solutionata cu retrocedare in natura a suprafetelor solicitate pentru toate dispunându-se masuri reparatorii prin echivalent. Atunci, pentru cine sunt pastrate cele 5,66 ha de teren intravilan dobândit de Primaria Craiova la sfârsitul anului trecut? O parte dintre membrii celor doua comisii infiintate la primarie cu scopul de a analiza cererile si notificarile de retrocedare a imobilelor pareau ca nu stiu de existenta terenului obtinut de primarie tocmai in scopul indestularii Legii nr. 247, iar alta parte a refuzat orice lamurire legata de acest subiect. Primarul Antonie Solomon,viceprimarul Sorin Iordache si secretara primariei, Nicoleta Miulescu, cei care ar fi putut lamuri situatia, nu au raspuns la telefon, in ciuda insistentei redactorilor GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS