5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii, nemultumiti de impartirea ajutoarelor

Doljenii, nemultumiti de impartirea ajutoarelor

Dupa ce apele Dunarii s-au retras din localitatile doljene inundate, au aparut si nemultumirile cu privire la impartirea ajutoarelor si a celor 1,5 milioane de lei acordati de guvern. In majoritatea cazurilor, primarii sunt acuzati de acordarea privilegiata a bunurilor si banilor primiti ca ajutor pentru sinistrati.


Oamenii din localitatea doljeana Piscul Vechi spun ca in comuna lor s-au adus ajutoare pentru sinistrati, chiar daca aici nu exista case afectate de inundatii. Satenii povestesc ca, in lipsa sinistratilor, ajutoarele s-au impartit intre angajatii primariei.


„In comuna noastra a sosit un tir cu ajutoare pentru sinistrati, dar noi nu avem probleme. Ajutoarele au fost impartite de cei de la primarie, dupa bunul lor plac. Primarul a luat cinci saci si apoi a dat la toti consilierii din primarie câte patru-cinci saci, dupa care au facut liste cu rudele lor. In satul vecin, Rast, oamenii dorm pe jos si la noi inginerii si profesorii iau ajutoare in locul saracilor“, a povestit un satean din Piscul Vechi, care a dorit sa ramâna anonim, de frica represaliilor.


Cristian Toma, primarul din Piscul Vechi, spune ca totul a fost transparent in impartirea ajutoarelor, iar astfel de reclamatii sunt facute de oameni care nu au intins niciodata o mâna nimanui. „Am primit un camion de ajutoare din Suedia, haine vechi si corturi, de impartirea carora s-a ocupat consiliul local. Acolo s-a hotarât ca acestea sa fie impartite beneficiarilor de ajutor social din satul Pisculet. Stiam ca o sa apara discutii, pentru ca nu poti sa-i multumesti pe toti. Totul a fost transparent, ajutoarele s-au impartit ziua, in prezenta functionarilor primariei si oamenilor. Din pacate, e plina lumea de oameni care nu au intins niciodata o mâna de ajutor cuiva si se tin de reclamatii“, a incheiat Cristian Toma.


„Este adevarat, am facut si exceptii“


Si in orasul Bechet, localitate afectata puternic de apele Dunarii, oamenii cred ca primarul Constantin Oclei a oferit ajutoare si celor care nu au fost afectati de inundatii. „Dupa inundatiile care au inceput pe 24 aprilie, la Bechet au fost aduse ajutoare si s-au dat câte 1,5 milioane de lei de persoana pentru cei cu casele afectate. Pe lânga acestia, au primit bani si ajutoare si cei care nu au avut casa inundata, ci doar apa in curte, dar si multi care nici macar in gradina nu au avut apa“, a declarat Marin Stamin din Bechet.


Primarul Constantin Oclei nu neaga ca ar fi dat ajutoare si celor neinundati, insa doar celor batrâni si bolnavi. „Este adevarat, am facut si exceptii. Sunt unii oameni batrâni si bolnavi, care nu au avut gospodariile afectate, dar au avut terenul agricol inundat si le-am dat ajutoare. Au venit la noi si nu am putut sa-i refuzam. Oricum, când am primit ajutoare, primii au luat cei cu casele cazute si ce a mai ramas am dat si celorlalti“, a explicat primarul. Cât despre ajutorul de 1,5 milioane de lei, edilul din Bechet sustine ca acesta a fost acordat conform instructiunilor primite de la prefectura, adica persoanelor care au avut casele sau gospodariile afectate de inundatii.


„Ajutorul primit de la guvern s-a acordat pentru cei care au fost inundati. Mai avem acum o transa de aproximativ 80 de persoane care urmeaza sa primeasca ajutorul, oameni care au fost plecati pe la rude si care nu au fost gasiti când s-a facut lista“, a mai spus Oclei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS