7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul ii baga pe sinistrati in cotet

Guvernul ii baga pe sinistrati in cotet

Guvernul da inca o palma sinistratilor din sudul Doljului si autoritatilor judetene. Dupa ce a aprobat o suma de patru ori mai mica decât cea necesara pentru dezinsectia zonelor afectate de inundatii, acum executivul a hotarât alocarea de materiale de constructii in valoare de 230 de miliarde, de sapte ori mai putin decât cerusera mai-marii judetului.


Tot entuziasmul cu care se inarmasera primarii din localitatile afectate de inundatii a disparut brusc când Ioan Andreica, ministru secretar de stat in Ministerul Transporturilor, le-a comunicat ieri hotarârea guvernului, prin care Doljul urmeaza sa primeasca materiale de constructii in valoare de 230 de miliarde de lei. Decizia guvernului vine la numai doua saptamâni dupa ce Prefectura Dolj a trimis la Bucuresti raportul pagubelor, estimate de autoritatile doljene la 1.400 de miliarde de lei. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca autoritatile au fost informate de situatia Doljului si ca spera ca aceasta va fi doar prima transa. „Luni si marti am batut la usile a sase ministere si le-am reamintit ce s-a produs aici, situatia fiecarei localitati, le-am transmis mesajele primarilor si planurile de actiune pe care le avem. Azi (ieri-n.r.) am dezbatut cu primarii si secretarul de stat Andreica proiectul de executie a locuintelor si durata constructiei. Incepând cu 25 iunie, se vor distribui in teritoriu materiale de constructie in valoare de 230 de miliarde de lei. In Dolj, avem 1.214 case distruse, care vor fi reconstruite, si alte 206 prabusite dupa ce raportul a fost trimis la Bucuresti. Acestea urmeaza sa fie trecute intr-un alt raport“, a precizat prefectul Giugea.


Guvernul imparte sinistratii in doua categorii


Guvernul a hotarât impartirea sinistratilor in doua categorii, prin efectuarea unor anchete sociale care sa stabileasca exact capacitatea de munca a fiecarei familii. Persoanelor apte de munca li se vor pune in brate proiectul casei si materialele de constructie aferente, iar acestia trebuie sa se ocupe singuri de reconstructia casei. „Norocosii“, cei considerati de stat inapti de munca, vor primi din partea guvernului o casa la cheie, numita locuinta sociala. „Anchetele sociale au inceput deja si in câteva zile vor fi finalizate, pentru ca noi cunoastem deja situatia in care sunt oamenii din sudul judetului. Ministerul Transporturilor se va ocupa de reconstructia caselor sociale si, cel mai probabil, acestea vor fi ridicate prin ANL“, a spus prefectul Giugea.


Secretarul de stat Andreica le-a prezentat primarilor doua variante de case. Pentru familiile numeroase, proiectul prevede o locuinta tip duplex, de aproximativ 60 mp, iar pentru familiile cu un numar redus de membri, casa va avea o singura camera, o bucatarie si o veranda cu o suprafata totala de 30 mp, construita cu materiale in valoare de 200 de milioane de lei. Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului Dolj, a declarat ca este profund dezamagit de variantele de proiecte selectate de guvern. „In aceste case nu pot locui oameni si nu este posibil ca din toate variantele pe care le-am prezentat, guvernul sa vina cu aceste cotete. Nu poti sa construiesti o casa cu 200 de milioane de lei“, a spus Cernatescu.


Locuintele modulare, casele avariate si infrastructura, date uitarii


Nici prefectul Nicolae Giugea si nici primarii prezenti la intâlnirea cu secretarul de stat Ioan Andreica nu si-au ascuns dezamagirea fata de „oferta“ guvernului, in conditiile in care reprezentantul autoritatilor centrale nu a pomenit nimic despre sumele pentru casele avariate care necesita consolidare, despre refacerea infrastructurii afectate de inundatii sau de locuintele modulare care s-au „pierdut“ undeva pe drumul dintre Bucuresti si Craiova de mai bine de o luna. „Spun si eu ce mi s-a spus si mie si sper ca asta este doar prima transa de bani“, a spus Giugea. Dupa discutiile avute la prefectura cu reprezentantul guvernului, primarii din localitatile afectate de inundatii s-au declarat total nemultumiti de sumele primite. „Am o senzatie de dezgust total. Una au vorbit si alta au facut. Ne-au farâmat casele si acum nu vor sa ni le mai faca la loc. Cum sa construiesti un sat european din cocioabe?!“, a exclamat primarul comunei Rast, Iulian Silisteanu. Si Constantin Radu, edilul-sef din Cârna, s-a declarat dezamagit atunci când a aflat decizia guvernului. „Nu ne-am asteptat la asta si dezamagirea e mare. Noi am insistat si mai insistam, deoarece nu este posibil ca, mai-marii de la Bucuresti sa creada ca pot sa faca o casa batând din palme“, a spus Constantin Radu.


Sinistratii – batrâni, bolnavi si saraci


Primarii sunt de parere ca oamenii nu au cum sa-si construiasca singuri casele, in conditiile in care majoritatea sinistratilor sunt batrâni. Florea Cone, edilul comunei Macesu de Jos, spera ca guvernul se va indura sa le dea bani si de manopera. „99% din sinistrati sunt batrâni, bolnavi, iar cei care ar mai fi in putere sunt prea saraci si nici unul dintre ei nu stie sa citeasca un proiect. Asteptam sa ne dea bani si pentru mâna de lucru pentru ca nu au cum sa ne lase asa“, a spus primarul din Macesu. Primarul din Bistret, Constantin Raicea, are incredere ca oamenii din toata tara vor veni sa isi ajute semenii sa isi reconstruiasca locuintele. „Guvernul a dat cât i-a permis punga si poate ne va mai da pentru ca noi, aici, nu avem maistrii, meseriasi si singura noastra speranta este ca oamenii de meserie din tara asta sa se intoarca spre semenii lor si sa le dea o mâna de ajutor“, a zis primarul din Bistret.


Parlamentarii Aliantei au incredere in guvern


Majoritatea parlamentarilor doljeni, care au fost alesi sub culorile Aliantei DA, si-au exprimat optimismul cu privire la darnicia guvernului român. Alesii sunt de parere ca la cele 230 de miliarde se vor adauga si alti bani, in functie de nevoile judetului. Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea a declarat ca guvernul va da banii necesari reconstructiei in transe, iar aceasta este doar prima dintre ele. „Sunt convins ca sunt sume in transe, iar aceasta este prima dintre ele. E adevarat ca niciodata nu vin atâtia bani cât se cer“, a precizat senatorul Oprea. Senatorul liberal Mihai Lupoi considera ca sinistratii va trebui sa se apuce de treaba cu ceea ce le va oferi guvernul. „E o prima transa si se vor mai da bani. Oricum, cei afectati trebuie sa inteleaga ca trebuie sa puna mâna sa-si refaca locuintele si sa nu mai stea prin cârciumi“, a explicat senatorul Lupoi. Senatorul democrat de Dolj Radu Berceanu este de parere ca, in cazul in care guvernul ar fi dat toti banii ceruti de prefectura pentru reconstructie, peste 1.400 de miliarde de lei, acestia nu ar fi putut fi cheltuiti de autoritati. „Se vor mai da bani, va fi o rectificare de buget si alte variante de finantare. Oricum, daca acum se dadeau foarte multi bani nu exista o capacitate de absorbtie. Eu vreau sa vad consumate aceste 230 de miliarde pentru a ma putea duce la guvern sa le mai cer“, a mentionat senatorul Berceanu. Cum cifrele astronomice prezentate in rapoartele si situatiile trimise de autoritatile judetene la Bucuresti ii lasa reci pe mai-marii tarii, singura solutie pentru ca acestia sa inteleaga cu adevarat drama oamenilor din Lunca Dunarii este sa traiasca macar o zi viata unui sinistrat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS