21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBani de la stat pentru noi locuri de munca

Bani de la stat pentru noi locuri de munca

In perioada imediat urmatoare va incepe acordarea de credite din bugetul asigurarilor pentru somaj, in cadrul unui Program al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Fondul total alocat de ANOFM pentru acest an este in valoare de 50 de milioane de lei (RON).


Creditele din bugetul asigurarilor pentru somaj se vor acorda prin intermediul BCR, pentru fiecare loc de munca nou putându-se obtine 10.000 RON. Valoarea totala a creditului se stabileste in functie de numarul de locuri de munca pe care beneficiarul se obliga sa-l creeze, in limita a 1.000.000 RON. Durata creditului este cuprinsa intre unu si trei ani, in functie de destinatia fondurilor solicitate, iar dobânda perceputa este de 50% din dobânda de referinta stabilita de BNR (in iunie dobânda de referinta este de 8,50%). Cu acest credit, beneficiarii pot finanta 75% din valoarea investitiei prevazute in studiul de fezabilitate depus de solicitant si/sau a cheltuielilor cu materii prime, materiale, obiecte de inventar, alte cheltuieli privind activitatea curenta. Dobânda creditelor din bugetul asigurarilor pentru somaj poate scadea la 25% din dobânda de referinta stabilita de BNR, adica de aproximativ 2,12%, pentru judetele care au inregistrat in 2005 o rata medie a somajului mai mare decât media ratei somajului pe tara printre care se regasesc Mehedinti, Hunedoara, Gorj, Olt si Vâlcea.


De aceeasi dobânda (25% din dobânda de referinta stabilita de BNR) pot beneficia si persoanele de pâna la 30 de ani, studentii la zi (aflati la prima facultate de stat sau particulara, autorizata sau acreditata) si somerii care infiinteaza IMM-uri, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau devin persoane fizice care desfasoara in mod independent activitati economice.


Credite si pentru propriul loc de munca


De credite din bugetul asigurarilor pentru somaj mai pot beneficia si IMM-uri, unitati cooperatiste, persoane fizice care desfasoara in mod independent activitati economice (persoane fizice autorizate si asociatii familiale). Persoanele fizice autorizate pot beneficia de credite din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru finantarea propriilor locuri de munca, iar asociatiile familiale beneficiaza de credite proportional cu numarul membrilor de familie care fac parte din asociatie.


„In acest moment se lucreaza la repartitia pe judete a banilor. In perioada imediat urmatoare vom comunica toate detaliile“, a declarat Daniela Neagoe, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS