10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlunecarile de teren, in vizorul procurorilor gorjeni

Alunecarile de teren, in vizorul procurorilor gorjeni

Conducerile Complexului Energetic Craiova si Exploatarii Miniere de Cariera (EMC) Motru sunt cercetate penal pentru blocarea unui drum national si pentru alunecarea de teren produsa in localitatea Seciuri, din judetul Gorj, care a dus la distrugerea a peste 200 de case. Conducerea Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj s-a autosesizat, ieri, si a inceput cercetarea mai multor directori ai celor doua unitati economice, care s-ar putea face vinovati de producerea calamitatilor. Vasile Cretan, director general al EMC Motru, Constantin Balasoiu, director general al Complexului Energetic Craiova, precum si Ion Ciuculescu si Vasile Ogârlaciu, ambii directori in cadrul CE Turceni, sunt cercetati penal pentru abuz in serviciu.


Prim-procurorul Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj a spus ca se va dispune efectuarea unei expertize tehnice privind fenomenele produse: „Cercetarile vizeaza efectuarea necorespunzatoare a lucrarilor de haldare si drenare“. Mota a precizat ca va solicita raportul intocmit de expertul desemnat de guvern privind alunecarea de teren de la Seciuri.


Alunecarile de teren au produs pagube uriase


DN 67 Târgu Jiu – Motru – Drobeta Turnu Severin a fost blocat in urma cu aproximativ trei saptamâni, in zona Dealului Bujorascu, de o halda de steril care s-a pravalit peste drum. Zeci de milioane de metri cubi de steril rezultat din exploatarea carbunelui au alunecat pe carosabil, blocând circulatia autovehiculelor, care trebuie sa faca un ocol de aproximativ 20 de kilometri pentru a ajunge la Motru. Halda de steril apartine EMC Motru, unitate care face parte din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO). Unitatile miniere au inceput imediat lucrarile de constructie a unei variante care sa ocoleasca muntele de pamânt. Conducerea SNLO a promis ca, pâna pe 1 iunie, circulatia se va relua. Termenul nu a fost insa respectat din cauza unor deficiente de constructie. Daniel Burlan, directorul general al SNLO, a declarat ca drumul va fi finalizat pâna pe 15 iunie.


Peste 200 de case distruse in satul Seciuri


Procurorii ancheteaza si cauzele alunecarii de teren de la Seciuri. In urma cu o luna si jumatate, peste 200 de case din satul Seciuri, comuna Rosia de Amaradia, s-au scufundat in pamânt. Sinistratii au fost mutati in 85 de baraci din tabara amenajata la marginea satului. Autoritatile locale si judetene sustin ca pamântul a alunecat din cauza lucrarilor miniere executate in zona si care au afectat stabilitatea terenului, in timp ce conducerile unitatilor miniere spun ca dezastrul nu a fost produs de activitatea miniera, referindu-se la doua studii efectuate de institutii de specialitate, dar care au fost platite de unitatile miniere. Exploatarea Miniera de Cariera Seciuri apartine Complexului Energetic Craiova. Expertul delegat de guvern sa intocmeasca un raport despre alunecarea de la Seciuri a constatat ca printre cauze se numara si drenarea necorespunzatoare a apelor subterane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU