10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii, invitati sa simuleze inundatiile

Primarii, invitati sa simuleze inundatiile

Cu toate ca majoritatea primarilor din localitatile riverane Dunarii au tinut piept furiei apelor, Prefectura Dolj le atrage atentia ca intotdeauna este loc de mai bine.


Concluziile raportului intocmit de comisia prefecturii care a analizat activitatea primarilor doljeni din localitatile riverane Dunarii inainte, in timpul si dupa inundatii au fost simple – majoritatea edililor au respectat instructiunile din „Manualul primarului pentru situatii de urgenta“, dar pentru imbunatatirea managementului pentru situatii de urgenta mai este nevoie si de simulari. Au existat insa si primari care nu au pus in practica teoria din manual sau care nu au intocmit rapoarte cu privire la activitatile desfasurate. „Majoritatea primarilor au actionat exact asa cum prevede manualul, pentru ca ei au inteles ca in situatii de criza trebuie facut totul dupa o strategie bine stabilita si nu la voia intâmplarii. Au fost insa si situatii deosebite, in care primarii nu au actionat asa cum trebuie pentru ca au crezut ca localitatile lor nu vor fi inundate“, a explicat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.


Documente inchise in birou


Bile negre din partea prefecturii pentru activitatea de management al situatiilor de urgenta au primit primarii din localitatile Dabuleni si Gighera. Conform raportului, la Dabuleni nu a fost intocmita documentatia necesara actiunilor de prevenire si combatere a efectelor inundatiilor, iar in primarie nu exista un plan de aparare impotriva inundatiilor. La Gighera, documentele nu au fost complete si datate corect si nu au existat liste cu mijloacele de transport pentru interventie. O situatie speciala a fost la Bistret, unde o parte din documente nu au fost intocmite pentru ca secretarul primariei a fost in concediu in perioada inundatiilor, iar Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta nu a functionat decât o scurta perioada de timp, deoarece in sediul Primariei Bistret a functionat Comandamentul Central pentru situatii de urgenta. Primarul Constantin Raicea a declarat ca a prezentat toata documentatia intocmita in perioada inundatiilor comisiei de la prefectura si ca nu a lipsit decât un dosar care era inchis in biroul secretarului. „Mi-au cerut si un dosar cu niste documente de dinainte de inundatii pe care nu l-am putut prezenta pentru ca era inchis in biroul secretarului si nimeni din primarie nu avea cheile. Eu am comandat la mine in comuna in perioada inundatiilor pâna au venit generalii de la Bucuresti si au preluat totul, iar noi nu am facut decât sa ne supunem hotarârilor lor“, a precizat primarul din Bistret. Cu toate ca au primit bile albe de la prefectura pentru gestionarea corecta a situatiilor de criza, primarii din Calarasi, Bechet, Ostroveni, Macesu de Jos, Cârna, Catane, Negoi si Calafat va trebui, conform raportului, sa participe si ei alaturi de ceilalti primari la simulari si instruiri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS