22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalitatea pregatirii mentine postul la UMF Craiova

Calitatea pregatirii mentine postul la UMF Craiova

Profesorii universitari si doctorii in stiinte medicale pot „sta la catedra“ pâna la implinirea vârstei de 70 de ani.


Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Craiova va decide in mai putin de o luna soarta profesorilor pensionari. Pâna la sfârsitul lunii iunie, toate cadrele didactice care au implinit vârsta de 65 sau 70 de ani, pentru membrii Academiei de Stiinte Medicale, va trebui sa depuna o cerere de pensionare sau de prelungire in activitate pe postul de profesor titular. Conducerea institutiei de invatamânt a declarat insa ca vor fi respinsi de la prelungire numai cei care nu indeplinesc criteriile de calitate.


„Daca ne referim strict la segmentul invatamântului, in ultimii trei ani, profesorii si conferentiarii la 65 de ani se pensioneaza conform Statutului personalului didactic. Insa, avem multe cadre didactice care, in ciuda vârstei, sunt specialisti foarte buni, iar pe acestia nu ii putem da afara. Este valabil in special pentru cei care au calitati stiintifice, sunt conducatori de doctorat si care isi vor continua activitatea didactica devenind profesori consultanti cu dreptul de a conduce doctoratul pe tot parcursul anilor si specializarii“, a declarat rectorul UMF, prof. univ. dr. Tudorel Ciurea.


Conducatorii de doctorat – prioritate in sistem


Mai mult decât atât, conducerea UMF a adaugat si faptul ca, in anul scolar 2005-2006, o parte dintre acesti profesori universitari sunt implicati in „Scoala doctorala“ de la Craiova, in efectuarea de module de pregatire a doctoranzilor. Prin urmare, potrivit rectorului UMF Craiova, se va tine cont si de acest criteriu.


„Prelungirea in activitatea didactica se va acorda pe baza respectarii unor indici de calitate, cum ar fi activitatea stiintifica desfasurata, numarul de articole stiintifice publicate in reviste cotate ISI, dar si calitatea actului didactic, evaluata de catre studenti. Insa principalul criteriu pentru mentinerea in activitate a profesorilor pensionabili va fi acela de conducere a lucrarilor de doctorat. Astfel, toate cadrele didactice care conduc una sau mai multe lucrari de doctorat au sanse foarte mari sa le fie prelungita activitatea didactica“, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, rector la UMF Craiova.


Exceptii


Reprezentantii Serviciului Resurse Umane din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj spun ca profesorii si doctorii in stiinte medicale au dreptul sa-si prelungeasca activitatea didactica pâna la implinirea vârstei de 70 de ani. Conform Codului Muncii, vârsta de 65 de ani reprezinta vârsta de pensionare. „Acestia intra sub incidenta Legii nr. 19/2000, legea standard de pensionare la limita de vârsta“, a spus Victoria Olaru, sef Serviciu Resurse Umane din cadrul DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII