12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Compromis pe parcari

Primarul Antonie Solomon este dispus sa-i dea firmei Cronos chiar si parcarile de pe Calea Bucuresti, numai ca patronul arab sa renunte la locurile din centrul Baniei.


Negocierile intre Primaria Craiova si SC Cronos Impex SRL au ajuns la punctul compensarilor. Pentru a inabusi scandalul iscat saptamâna trecuta, când constructorii din centrul Baniei au ocupat jumatate din parcarea gestionata de SC Cronos Impex la Mercur, primarul Antonie Solomon a venit catre Mohamed Al Orfahli, administratorul firmei, cu propunerea ca SC Cronos sa renunte la toate locurile de parcare din zona centrala, in schimbul altora, amplasate chiar pe bulevardul Calea Bucuresti, daca e cazul. „Serviciile primariei analizeaza posibilitatea unui schimb. Cred ca ii putem da locuri de parcare chiar pe Calea Bucuresti, numai sa nu mai aiba pretentie la cele in litigiu. Trebuie studiat si vazut exact cât am investit noi pe Calea Bucuresti si cum putem amortiza aceasta investitie. Eventual, prin majorarea cotei pe care Cronos trebuie sa o vireze in bugetul local. Oricum, daca ajungem la o solutie de acest gen, vom propune consiliului local modificarea contractului de asociere“, a spus primarul Antonie Solomon. Mohamed Al Orfahli sustine ca isi doreste o rezolvare amiabila a litigiului, dar ca i se pare ca e chemat degeaba la negocieri: „Parca e un fel de «hai sa ne vedem si pa!». N-am inteles mare lucru. Probabil ca as fi de acord sa mi se dea pe Calea Bucuresti, dar sunt doar discutii. Primarul spune ca a bagat bani pe Calea Bucuresti, eu i-am reamintit ca am avut de luat 17 miliarde de la primarie prin hotarâre a instantei, dar am renuntat prin protocol, pe care tot ei nu l-au respectat. Daca vin cu o solutie concreta, sunt dispus sa negociem chiar si majorarea cotei“. Mentionam ca protocolul invocat de Orfahli prevedea stingerea obligatiei de plata a 17 miliarde de catre Primaria Craiova – daune pentru nerespectarea contractului, daca municipalitatea proceda la predarea tuturor locurilor de parcare prevazute in contractul de asociere.


Receptia, inca un mar al discordiei


Specialistii primariei spun insa ca, inainte de „compensare“, ar trebui reexaminata situatia receptiei parcarilor pe care Orfahli le exploateaza si ca acestuia numai ce n-a cerut legal nu i s-a dat. Potrivit caietului de sarcini si regulamentului de exploatare a parcarilor cu plata din Craiova, SC Cronos trebuie sa dovedeasca numarul real de locuri de parcare prin acte de receptie intocmite de Primaria Craiova. In dosarele administratiei publice nu exista receptie decât pentru 13 din 33 de parcari (circa 550 de locuri de parcare, din cele 1.500 prevazute in contract), in ciuda faptului ca majoritatea locatiilor i-au fost predate firmei Cronos pâna la sfârsitul anului 2004. Functionarii publici sustin ca intre predare si receptie este o mare diferenta, si anume aceea a investitiei, si ca SC Cronos a exploatat zone pe care, practic, nu avea dreptul sa le gestioneze.


Potrivit actelor mentionate, SC Cronos avea obligatia de a solicita receptia parcarilor pe care le-a preluat, prezentând totodata proiectul de amenajare si devizele de lucrari, lucru care nu s-a intâmplat decât in cazul celor circa 550 de locuri. Astfel, fara receptie, toate celelalte parcari cu plata, despre care angajatii primariei spun ca exista, ar fi exploatate ilegal. Nimeni nu stie insa pentru câte locuri cere taxa in realitate SC Cronos, dar departamentele autoritatii publice s-au apucat de verificari. Mohamed Al Orfahli sustine ca au fost cazuri in care nu s-a facut receptia, dar asta numai fiindca Primaria Craiova i le-a luat.


„Normal ca n-am facut receptia la Parcul „Romanescu“ sau la Universitate, de exemplu. Acolo ne-au trimis adrese ca in noul Plan Urbanistic Zonal nu mai exista destinatia de parcari cu plata si a trebuit sa renunt. In ce sa mai investesc si la ce sa fac receptie? Sa-mi arate ei mie un singur loc de parcare al meu ilegal“, a precizat Orfahli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII