12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii ameninta cu proteste

Medicii ameninta cu proteste

Colegiul Medicilor Dolj nu este hotarât deocamdata care masura de protest ar fi mai indicata: medicii sa-si ia un concediu de odihna de trei – cinci zile sau sa rezilieze contractul cu CAS Dolj?


Medicii doljeni ameninta ca vor recurge la o forma inedita de protest in cazul in care ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu va renunta la ceea ce ei au numit intentia de a distruge sistemul sanitar. Presedintele Colegiului Medicilor Dolj, dr. Doru Dobrescu, a declarat ieri ca medicii au de gând sa-si ia un mic „concediu“ de trei – cinci zile sau sa respinga contractul incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, in semn de protest fata de reforma actuala din sanatate.


„Colegiul Medicilor va hotari daca va trece la respingerea contractului cu Casa de Asigurari de Sanatate si pentru aceasta vom informa Casa de Asigurari cu 30 de zile inainte sau va anunta ca pentru trei – cinci zile, tot corpul medical isi ia concediu“, a declarat dr. Doru Dobrescu, presedintele Colegiului Medicilor Dolj. Acesta considera ca oprirea lucrului este cea mai buna alegere pe care o pot face medicii pentru a atrage atentia ministrului sanatatii ca este pe cale sa distruga ceea ce a mai ramas din sistemul sanitar. „Preferam sa-i lasam pe bolnavi fara asistenta medicala câteva zile decât sa-i vedem cum mor pentru ca sistemul este prost condus, iar ministrul sanatatii vrea sa distruga tot sistemul sanitar pentru ca vrea sa-l distruga pe Oprescu“, a adaugat Dobrescu.


„Ministrul dezechilibreaza sistemul in pragul pandemiei“


Colegiul Medicilor Dolj sustine ca Legea nr. 95/2006, a reformei, publicata in Monitorul Oficial, nu este aceeasi cu forma obtinuta la deliberari si asupra careia si-a asumat guvernul raspunderea si ca legea ar fi de fapt un pachet de masuri ale ministrului pentru modificarea sistemului sanitar, dar care nu reformeaza nimic. „Dimpotriva, momentul a fost ales cum nu se poate mai «bine». Ministrul dezechilibreaza sistemul sanitar acum, in pragul izbucnirii unei pandemii de gripa“, a precizat Dobrescu.


Presedintele Colegiului Medicilor Dolj a criticat profesionalismul ministrului in privinta deciziei de a reduce numarul de paturi in sectiile de obstetrica sau de a indeparta universitarii de la conducerea spitalelor:


„Imputinarea populatiei se pare ca este preocuparea de baza a ministerului, din moment ce, dupa ce a auzit cu propriile urechi, cum in toate judetele regiunii Oltenia nasterile au scazut dramatic (in jur de sapte la mie), iar mortalitatea a crescut la 12 – 13 la mie, ministru gaseste prea multe paturile la obstetrica. Ministrul sanatatii confunda probabil premeditat cauzele cu efectele – ca dovada ca, pâna nu a iesit scandal din partea «doftorimii de rând», a admis intrarea in carantina a oamenilor pentru boala pasarilor – si toata aceasta actiune «geniala» se suporta de la fondul asigurarilor de sanatate (umana, nu animala). Cu cât este spitalul mai mare (deci mai important), cu atât conducatorul trebuie sa fie mai putin medic – sau in orice caz mai putin calificat, mai putin profesionist, in raport cu cei pe care-i conduce (si care sunt academicieni, profesori, doctori cu experienta si renume)“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII