13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtestul taximetristilor a blocat centrul orasului

Protestul taximetristilor a blocat centrul orasului

Taximetristii craioveni au protestat ieri impotriva initiativei guvernamentale de schimbare a Legii taximetriei. Un convoi de taxiuri a strabatut, cu zgomot de claxoane, traseul Liceul Pedagogic – Universitate, timp in care reprezentantii protestatarilor au depus un memoriu la Prefectura Dolj.


Un convoi de aproximativ 400 de taxiuri a strabatut ieri centrul Craiovei. Desi nu stiau cu exactitate care erau cererile liderilor, din solidaritate, oamenii au decis sa isi sacrifice timpul pentru a le demonstra guvernantilor ca trebuie sa tina cont si de parerea lor, când vine vorba de modificarea Legii taximetriei. Plecarea convoiului a avut loc de la Liceul Pedagogic, coloana de masini inaintând spre Primaria Craiova, in zgomote asurzitoare de claxoane. In cele câteva minute, in care taximetristii au protestat, circulatia in zona a devenit greoaie, cei mai multi soferi preferând sa aleaga o ruta ocolitoare, pentru a nu ramâne blocati. Pe traseul pâna la primarie, taximetristii au intâlnit atât craioveni care ii aplaudau pentru initiativa lor, cât si oameni care protestau ca acestia se manifesta astfel. In fata municipalitatii, soferii de taxi au fost intâmpinati de viceprimarul Gheorghe Nedelescu, cel care supravegheaza activitatea de taximetrie in Craiova. „Normal ca i-am sustinut când a venit vorba sa isi apere drepturile. Nu avem nimic cu cei care respecta legea si isi fac treaba. Când au vrut autorizatie, pentru organizarea mitingului, nici nu am stat pe gânduri si le-am dat-o. Problemele noastre sunt legate de cei care vor sa practice taximetrie in ilegalitate“, a spus Nedelescu.


Taximetristii vor mai multe controale de la Politia Rutiera


Pe lânga doleantele care vizau schimbarile la nivel legislativ, protestatarii cereau si o mai buna colaborare cu reprezentantii Politiei Rutiere. Mai exact, potrivit vicepresedintelui Camerei Taximetristilor, Gheorghe Tomescu, acestia ar trebui sa intensifice controalele printre taximetristi, pentru a elimina „uscaturile“, si sa ii invite si pe soferii de taxi sa ia parte la aceste actiuni.


„Cu primaria colaboram bine, probleme avem cu Politia Rutiera. Speram sa purtam discutii cu ei si sa rezolvam problemele care ne apasa. O colaborare mai buna ar duce la disparitia de pe taxiuri a celor care sunt o rusine pentru noi. Desi astazi mai multi colegi si-au exprimat intentia sa participe la protest, nu a fost posibil, pentru a nu ingreuna si mai mult circulatia“, a precizat Tomescu.


Ajunsi in fata primariei, reprezentantii taximetristilor au intrat in Prefectura Dolj, unde au depus un memoriu cu toate cererile pe care le aveau. Totusi, Tomescu sustine ca actiunea de ieri a avut efectul scontat, chiar inainte sa fie initiata, deoarece taximetristii au primit, chiar si neoficial, raspuns din partea guvernantilor ca doleantele lor vor fi rezolvate. Precizam ca principala nemultumire a taximetristilor viza reducerea numarului de masini care urmeaza sa fie admise in Craiova, dar si inlocuirea celor care au o vechime de câtiva ani buni.


Revoltati de nepasarea guvernarii


In timp ce reprezentantii lor incercau sa obtina cât mai multe avantaje, taximetristii craioveni aveau discutii aprinse vizavi de cele mai importante revendicari.


„Eu sunt persoana fizica si nu consider ca e normal sa reduca numarul taxiurilor din oras. O sa fie o adevarata nebunie, toti o sa incerce, cum e si normal, sa obtina un loc pentru ei. Nu avem altceva de facut si de-asta practicam taximetria. Un functionar din primarie lucreaza câteva ore pe zi si ia sapte-opt milioane de lei pe luna. Eu trebuie sa stau pe traseu mai bine de 12 ore ca sa iau mult mai putin“, a precizat Dorin Durla.


„Sa faca modificari, dar sa ne consulte si pe noi. Nu sa schimbe totul fara sa ne intrebe, pentru ca noi suntem direct implicati in activitatea de taximetrie. Nu pot sa faca schimbari dupa ureche“, a spus Constantin Palea.


„Vor sa ne ia si pielea de pe noi. Platim pentru toate licentele in jur de 1.000 de euro. 50.000 de lei platim numai pe fisa medicala“, a declarat Sorin Popescu.


„In fiecare an ne cer bani pentru tot. Suntem buni sa platim in toate partile, dar când e vorba de nevoile noastre, nu ne baga nimeni in seama. Sa isi schimbe o data atitudinea asta, ca sunt platiti din banii nostri si trebuie sa ne asculte si pe noi“, a afirmat Andrei Marin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS