11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoul Rast dispare in noapte

Noul Rast dispare in noapte

Stramutarea Rastului, aparent simpla pe hârtie, a inceput sa dea mari batai de cap autoritatilor si sinistratilor. Dupa ce ziua noile amplasamente sunt parcelate, noaptea „cineva“ se incapatâneaza sa scoata tarusii care marcheaza proprietatile.


Cu toate ca pâna acum nu exista nici un act oficial care sa ateste stramutarea Rastului, autoritatile locale si judetene au inceput de câteva zile punerea in posesie a sinistratilor. Decizia de a se stramuta le-a apartinut oamenilor din Rast, care, in proportie de 85%, au decis ca nu vor sa se mai intoarca in sat. Autoritatile locale au facut apel la locuitorii din Rast care detin pamânt in zona taberei sa fie de acord cu schimbul de terenuri. Majoritatea oamenilor au acceptat si au semnat procesele-verbale, dar problema juridica a terenurilor pe care sunt pusi in posesie sinistratii din Rast nu este rezolvata, acestea fiind inca in proprietate privata. In plus, proprietarii acestor terenuri nu au fost informati daca vor primi despagubiri si pentru culturile agricole de pe aceste terenuri. „Abia am demarat procedurile legale prin semnarea proceselor-verbale si punerea in posesie a sinistratilor, pentru ca atunci când vin locuintele modulare sa avem unde sa le punem. La final se va da si hotarârea de guvern“, a explicat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.


Hotul de tarusi, un copil sarac


Parca pentru a le face in ciuda sinistratilor si autoritatilor locale, in fiecare noapte „cineva“ vine si scoate tarusii care delimiteaza terenurile pe care sinistratii le cred deja ale lor. „De alaltaieri nu s-a mai impartit nimic pentru ca am inteles ca se fac din nou masuratori, pentru ca in fiecare noapte cei care au teren acolo vin si scot tarusii din pamânt. Ziua se infig si noaptea sunt scosi, de parca am fi in balada cu Mesterul Manole, dar asa sunt oamenii, rai. Ei au casele intregi si se omoara pentru o bucata de pamânt, iar noi stam in cort si ne bucuram ca facem tarusi cu care sa ne marcam noile locuri. De doua zile i-am cioplit si sper sa ii infig odata in pamânt“, a spus Florea Gârleanu. Daca unii sunt revoltati impotriva oamenilor care nu fac altceva decât sa isi apere proprietatea, alti sinistrati au inteles ca nu se poate face nimic atâta timp cât nu exista o hotarâre de guvern. „Unii vor sa dea pamântul, altii nu vor in ruptul capului, iar altii se razgândesc de la o zi la alta. Nu se va face nimic asa, la mica intelegere. Sa fie o hotarâre de guvern, o lege care sa faca lumina, pentru ca daca e lege nu te mai tocmesti si toti se supun, chiar si fostii chiaburi, care tin cu dintii de pamânt si se duc noaptea si trag tarusii“, a spus Stancu Speila. Cu toate ca recunoaste ca exista proprietari de terenuri care nu vor sa renunte la pamântul lor, primarul din Rast, Iulian Silisteanu, a descoperit ca hotul de tarusi este un copil sarac. „Nu este decât un copil care lua tarusii ca sa faca si familia lui un foc seara, sa se incalzeasca. Oamenii sunt de acord sa faca schimb si imediat ce vor fi gata actele toti vor semna, chiar si cei doi incapatânati care se razgândesc de doua ori pe zi. Lucrurile se vor linisti in scurt timp, dupa ce o sa apara hotarârea de guvern care sa reglementeze situatia Rastului, a terenurilor si a despagubirilor pentru culturile agricole. Iar ca sa fie si mai multumiti, am sa le dau celor razvratiti si câte o tona de grâu, asa ca sa le arat ca in timp ce ei se bucura de bogatie, altii se bucura ca au acoperis deasupra capului“, a precizat Silisteanu.


Proprietari de teren, cu domiciliul in cort


Ca o ironie a sortii, printre sinistratii din tabara sunt si proprietari ai terenurilor din zona care nu sunt nici ei de acord cu hotarârea autoritatilor, pentru ca terenul pe care il dau nu le va reveni lor. „Eu stau in cort si am teren acolo, dar nu vreau sa-l dau. Am bagat 10-15 milioane in arat si semanat si nu stiu cine imi da mie banii astia inapoi. Eu, de exemplu, cad in alt loc, asa ca nu vreau ca pe locul meu de la strada sa aiba casa altul. Daca dau un ordin, atunci sa il dea pe drept“, a spus Aristel Florea. Sunt si sinistrati care au fost de acord sa faca schimb de pamânt pentru ca au inteles ca aceasta este singura solutie. „Ordin sau nu, suntem oameni si am considerat ca este cel mai bine sa il dau, chiar daca eu nu voi cadea tot pe terenul meu“, a explicat Ion Tudoreanu.


Vântul ia corturile sinistratilor


In timp ce topometristii fac in fiecare zi aceleasi masuratori pentru punerea in posesie a oamenilor, deoarece noaptea semnele dispar, iar autoritatile judetene cauta bani si solutii legale pentru Rast, sinistratilor au inceput sa le cada corturile din cauza vântului puternic. Disperati, oamenii au uitat de punerea in posesie si au inceput sa puna pamânt la baza corturilor. „Ni le ia vântul asta care bate de doua nopti cu putere. Casele ni le-a luat apa, corturile ni le ia vântul, parca am fi blestemati. Stam aici in câmp si nu mai asteptam decât moartea“, a spus Nicolae Constantin. Miercuri noapte, vântul a doborât si cortul in care functiona biserica, iar dis-de-dimineata oamenii au adunat din tarâna icoanele si scaunele, dar nu au putut inca sa „ridice“ la loc biserica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS