13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii evita puii din România

Doljenii evita puii din România

Amenintarea gripei aviare a alertat autoritatile din Dolj. 111 comandamente antiepizootice au fost organizate in localitatile doljene si au fost luate masuri de prevenire a infectarii cu virusul H 5. Craiovenii prefera sa cumpere acum pui congelati de import, in dauna produselor autohtone.


Descoperirea virusului gripei aviare intr-o ferma avicola de la Codlea a pus pe jar si autoritatile sanitar-veterinare din Dolj. Luni, inspectorii sanitari ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj si cei ai Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj au inceput verificarea unitatilor de alimentatie publica pentru a identifica si scoate de pe piata carnea de pui provenita de la Codlea – Brasov. In urma controalelor, a fost pusa sub sechestru o cantitate de 12 tone de carne, provenita din zona amintita, insa este vorba de carne de pasare de la PATIPROD SRL Codlea, un producator care nu are nici o legatura cu SC DRAKOM SILVA SRL Codlea, societate la care au fost descoperite cazurile de gripa aviara. Din cele 12 tone de carne sigilate de inspectorii doljeni, 6,3 tone apartin societatii ADALMAR, cu sediul in depozitul FRIGORIFER din Craiova, iar 5,6 tone au fost puse sub sechestru la societatea FELVIO din Bucovat. Pentru a se asigura insa ca nu este nici un pericol, autoritatile sanitar-veterinare doljene au dispus efectuarea de analize carnii provenite de la PATIPROD SRL.


„Nu mai avem curaj sa cumparam o carcasa de pui din tara“


Producatorul de carne de pui SC FELVIO PROD SRL Bucovat distribuie zilnic intre 10 si 15 tone de marfa in toata tara. Printre clientii firmei se numara lanturi de magazine cunoscute din tara, printre care Metro, Billa, Cora si Kaufland. De saptamâna trecuta, dupa ce gripa aviara a fost descoperita la SC DRAKOM SILVA SRL Codlea, s-a declansat o adevarata „isterie“, pagubitii fiind producatorii de carne de pui.


„Toata carnea provenita de la Codlea, carcase de pui mai exact, am luat-o abatorizata si cu avizele de calitate, avizul sanitar si avizul sanitar-veterinar al producatorului. Deja avem pierderi, din cauza ca au inceput sa scada comenzile la produse refrigerate. Acum, dupa ce a aparut numele nostru peste tot, din cauza cazurilor de gripa aviara de la Codlea, cine o sa mai aiba curajul sa mai ia pui de la noi? In prezent nu mai avem curaj sa cumparam o carcasa de pui din tara. Exista riscul ca, dupa ce achizitionam un lot, sa ni se spuna: stati putin ca am mai descoperit un focar de gripa aviara si acel lot sa fie oprit“, a declarat dr. Cristian Iovan, medic veterinar la FELVIO.


Despre lotul de carcase provenit de la Codlea, reprezentantii FELVIO spun ca este intact si ca nici o cantitate din acesta nu a fost trimisa pe piata. „Am fost de acord cu masurile de izolare a acestui lot de carne. 5,6 tone nu este mare lucru si nu a ajuns nimic pe piata. Noi nu vindem pui vii, iar din fiecare lot alegem 60 de pui pentru analize. Toti cei 20 de angajati ai nostri au fost vaccinati de anul trecut si le-am sugerat ca masura de prevenire sa isi sacrifice pasarile de acasa“, a explicat Cristian Iovan.


Reprezentantii societatii craiovene mai spun ca au aparut motive de ingrijorare si din partea partenerilor straini, mai exact a italienilor, care au avut si ei probleme cu gripa aviara. „Un client din Italia, de la care ne aprovizionam cu pui de o zi, a sunat si s-a aratat ingrijorat de ceea ce se intâmpla la noi, mai ales ca si ei au trecut prin asa ceva. In cazul lor stim sigur ca nu au fost despagubiti, insa la noi nu stiu ce se va intâmpla“, a mai declarat Cristian Iovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS