22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNunta la români - traditie si modernism

Nunta la români – traditie si modernism

Daca strabunicile noastre purtau marama si ie la nunta, miresele secolului XXI au alte preferinte vestimentare. Rochiile lungi care lasa sa se ghiceasca o silueta de invidiat au luat locul poalelor si catrintelor. Azi nimeni nu mai apeleaza la colacari pentru a invita nuntasii la petrecere, o simpla invitatie este mult mai comoda.


Obiceiurile strabune legate de celebrarea nuntii fie au disparut, fie au suferit transformari. Astazi, unele traditii mai sunt pastrate doar din inertie, nuntasii le practica, dar nu mai stiu exact care este insemnatatea lor. Tocmai de aceea, Muzeul Olteniei, Sectia de etnografie si folclor, a tinut sa fie prezent la manifestarea expozitionala Expomariage Craiova 2006 cu un stand unde au fost prezentate obiecte vestimentare, vase de ceramica si icoane, toate având legatura cu ritualul nuntii la români. Joi, reprezentantii Casei Baniei au tinut chiar o conferinta in cadrul careia au prezentat „Obiceiuri de nunta la români“.


„Vestimentatia miresii nu se deosebea de tiparul portului popular de sarbatoare, numai ca avea foarte mult alb in componenta“, a afirmat Roxana Deca, muzeograf la Casa Baniei. Cu foarte multe decenii in urma, in ziua nuntii femeile aveau o vestimentatie cu mult diferita de cea a mireselor din zilele noastre: viitoarea sotie purta ie, poale, catrinta si marama. Vizitatorii manifestarii expozitionale au putut chiar vedea portul traditional al unei mirese. Si pentru ca articolele vestimentare prezentate nu faceau parte din patrimoniul Muzeului Olteniei (au fost create de Filuta Bogdan si Lenuta Serban), acestea puteau fi cumparate de eventualii doritori. Vasele ceramice expuse la Expomariage Craiova 2006 aveau o functie rituala. Ulcioarele de nunta (realizate la Oboga, judetul Olt) erau folosite de colacari (feciorii care chemau oaspetii la nunta). Acestia mergeau din poarta in poarta si anuntau satenii ca se va face nunta. Daca sateanul bea din ulcior insemna ca accepta invitatia la nunta. Ulcioarele aveau diferite forme (antropomorfe sau de pasare), care simbolizau fertilitatea si bunastarea viitoarei familii. Icoanele care puteau fi admirate la standul Muzeului Olteniei faceau parte din zestrea miresei si au fost pictate de Doru Dragomir si Oana Musceleanu.


Tinerele prefera tinute senzuale


Iile mai sunt astazi purtate de oltence doar in cadrul unei tinute tip casual. La un eveniment festiv precum nunta, acestea au alte preferinte. Tocmai de aceea miercuri seara creatoarea de moda Ilinca Butucea a organizat, tot in cadrul manifestarii Expomariage Craiova 2006, o parada de moda cu rochii de mireasa si de seara. Colectia designerului craiovean a cuprins aproximativ 50 de rochii in modele diverse, capabile sa satisfaca cele mai diverse gusturi. Si asta pentru ca nu toate miresele au aceleasi gusturi.


„Reprezentantele sexului frumos aflate la a doua casatorie prefera rochii elegante in detrimentul clasicei rochii albe“, a declarat designerul. Astfel, doamnele trecute de 40 de ani prefera tinute clasice: costume elegante cu fuste lungi sau midi ori rochii care epateaza prin eleganta in culori precum bleu, lila, crem, dar nicidecum alb. Tinerele, in schimb, au alte gusturi: pentru ca nunta este un eveniment deosebit in viata oricarei persoane, acestea opteaza pentru tinute senzuale, care sa le puna in evidenta siluetele. Rochiile de mireasa nu trebuie sa fie insa neaparat albe, pot sa aiba in componenta si alte nuante sau pot chiar sa fie in culori vesele, in functie de gusturile si personalitatea tinerei care se casatoreste.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS